Как да изберем мастилено-струен принтер / устройство тип 3-в-1?

Пикът на мастилено-струйните устройства премина и сякаш интересът към тях започна да спада с масовото поевтиняване на лазерните принтери. Въпреки това печатът на снимки и висококачествени документи си остава поле за изява на мастилата поради по-голямата им гъвкавост. Принтерите работещи с мастила създават миниатюрни капчици, които се изстрелват с голяма прецизност от отворите на принтерната глава и попадат върху листа хартия. При допир с повърхността на хартията капчиците частично попиват и засъхват, като по този начин създават висококачествен образ, особено ако се използва специална пореста фотографска хартия. canonfine lgИзборът на принтер си е до известна степен ‘заробване‘. Успешната покупка на такова устройство е свързана с доста четене на мнения и ревюта в Интернет – за да сте сигурни, че животът ви няма да се превърне в кошмар след това. Три са основните производители, които заслужават внимание що се касае за мастилен печат: Canon, HP и Epson. С пристрастие следва да споменем, че в последните 3-4 години Canon успяват най-точно да отгатнат желанията на средностатистическия потребител, предлагайки перфектно качество на добра цена. Epson имат голямо влияние що се касае до печат на професионално ниво, а HP в последно време лежат на стара слава.

Основни положения при избор на мастилено-струйно устройство

  • резолюция и големина на капката – резолюцията на принтера е много важна при печат на снимки. Колкото по-малка е капката, която главата на принтера създава – толкова по-добре. Повечето устройства предлагат размер от 2pl (пико-литра), но е добре да се насочите към модели с 1pl, което ви гарантира страхотно качество дори у дома. Разделителната способност към момента е стандартизирана и повечето производители се въртят около 4800×1200 точки (капчици) за инч, като Canon дори достигат до 9600×4800 в някои модели при определени условия.
  • тип мастило – мастилата биват два вида: базирани на багрила и пигментни. Багрилата (dye-based) са разтворими и осигуряват перфектно възпроизвеждане на цветове и нюанси. Поради органичният си състав, те не са толкова трайни и лесно стареят изложени на агресивна светлина (в днешно време повечето качествени багрила имат живот от поне 30-40 години и променят по-бавно структурата си при стареене). Пигментните мастила съдържат неразтворими частици, които не попиват в хартията, а остават на повърхността и. Много подходящи са при печат на текст, тъй като са по-трайни и не се замазват толкова при маркиране с текст-маркери. Размерът на молекулите им е по-голям и те по-лесно запушват принтерните глави. Обикновено в масовите модели багрилата се използват при печат на снимки, докато пигментните мастила – при текст.
  • патрони за мастило до преди 1-2 години някои производители работеха с прозрачни патрони, което значително улесняваше пълненето с неоригинални мастила и намаляваше цената при печат до 70-80%. Пълненето на мастилници с неоригинални мастила нарушава гаранционните условия на устройството. Както всички знаем, някои мастила са по-скъпи от лекарства, въпреки че самото им производство въобще не е толкова скъпо, колкото производителите се опитват да го изкарат. Преглеждайки набързо цените в магазините забелязваме, че фирмите продават мастило, а не самите устройства. Понякога излиза по-евтино да си купиш цял принтер с мастила, отколкото само патроните. Ако смятате да печатате често добре е да проверите възможностите за пълнене или т.нар. CISS-системи (Continuous Ink Supply System).
  • скенер (за вариант 3-в-1) – резолюцията обикновено е 1200×2400 точки, като много рядко се предлага възможност за сканиране на негативи. Скенерите обикновено са за формат A4/Letter и качеството е добро.

Допълнителни екстри като Wi-Fi, принтиране върху CD/DVD или възможност за двустранен печат са винаги добре дошли, но не са задължителни в домашни условия. Почти всички модели поддържат печат от SD-карти или от различни устройства чрез PictBridge. И накрая два съвета: подгответе си USB-кабел тип A-B, тъй като в комплектите няма и най-важното – добре е да пускате по 1 страница седмично с малко цвят и текст за да сте сигурни, че главата ви няма да се запуши (особено при използване на случайни мастила).

Няколко достъпни модели:
(за цени над 350лв. е по-добре да се насочите към лазерни принтери, ако не планирате печат на снимки)Printers Canon PIXMA MG5150 – страхотен модел тип 3-в-1, удобни патрони с 5 отделни цвята и отлично качество на печат, размер на капката 1pl, до 9600dpi. (около 180лв.)

Canon PIXMA MG4150 – 148лв. – бюджетен вариант 3-в-1, използващ един черен патрон и общ цветен. Поддържа Wi-Fi достъп, 2pl капка.

HP Photosmart 5515 e-AiO – 178лв. – добро решение за малкия бизнес, до 1000 копия месечно, Wi-Fi възможности, HP ePrint, Apple AirPrint, отделни патрони за всеки цвят.

Canon PIXMA iP4950 – 176лв. – ако нямате нужда от скенер-функционалност, но искате да печатате качествени снимки и графики това е моделът за вас. Получавате още автоматичен двустранен печат, отделни патрони за всеки цвят и 1pl капка.            

Epson Stylus Office BX525WD – 180лв. – офис-решение от EPSON, двустранен печат, Wi-Fi 802.11b/g/n, стандартна скорост от около 15 стр. в минута (до 36 в специален режим). Резолюция на скенера – 2400×2400, на принтера – 5760×1440.

Коментирай

css.php