Охладете компютъра си с продуктите на NZXT

0

Лятото е в разгара си и температурите в компютърната ви кутия са поне с 5-10 градуса по-високи отколкото през другите сезони. Продължителното излагане на високи температури влияе отрицателно на производителността и дори скъсява физическия живот на хардуерните компоненти. Ето защо е добре да осигурим добра циркулация на въздуха около и във компютърната кутия, а за това могат да спомогнат продуктите на американската компания NZXT.                                 
Базирана в Лос Анджелис, NZXT навлиза в бизнеса с компютърни кутии, аксесоари и охлаждания през 2004-та година. Компонентите и са насочени към ентусиастите с нисък до среден бюджет и се отличават със запомнящ се дизайн и отлична производителност.

Процесорно водно охлаждане NZXT Kraken X31 – 159лв.
Kraken X31 е най-евтиното решение на калифорнийската компания, използва 120-милиметров вентилатор, по-малък е и съответно по-достъпен от производителните модели X41 и X61. Дизайнът му не се различава особено от останалите охладители на NZXT. Издържан е в черен цвят, като изключение прави само перката на хидродинамичния вентилатор, която е бяла. С цел пестене на средства са премахнати диодите осветяващи охлаждащата глава (с медно покритие) характерни за по-скъпите варианти. Що се касае до алуминиевия радиатор, той е с дебелина от 30mm, която осигурява с около 16% повече полезна площ за охлаждане спрямо конкурентни модели на Corsair/SilverStone. Помпата, движеща охлаждащия флуид е с диапазон на работа 24003600 оборота в минута, а скоростта на вентилатора: 8002000. Нивото на шум варира между 18 и 34dBA в зависимост от режима на работа, а наличните конектори са 3-пинов захранващ кабел, двоен 4-пинов конектор за до 2 вентилатора и вътрешен USB-конектор за управление.                                          
Приятна изненада е включената подробна програма за настройка и наблюдение CAM, с чиято помощ следите температурата на процесора и променяте всички параметри на водното охлаждане, както от компютъра си, така и от мобилни устройства работещи под iOS/Android. 40-сантиметровите тръбички пък осигуряват безпроблемен монтаж, каквато и да е кутията ви.

NZXT Phantom 410 – 191лв.
Кутията, която ще разгледаме се явява по-малък брат на успешния Full Tower модел NZXT Phantom (който можете да намерите в нашия магазин на цена от 249лв). 410 може да се похвали със същия нетрадиционен дизайн сякаш изваден от футуристична космическа сага, но умален до размер Mid Tower.                               
Изработката е много добра, като материалите използвани за направата на кутията са боядисана стомана и ABS-пластмасови елементи. От предната страна са разположени 3 гнезда за 5.25” устройства (напр. DVD-записвачки) и зона за 120/140mm вентилатор. В горната част разполагате с жакове за слушалки и микрофон, 3-степенен контролер за вентилатори, 2x USB 2.0 и 2x USB 3.0 порта. както и втора зона за два 120/140mm вентилатора (единия от които е частично затворен и измества въздуха към страничния панел). В лявата половина са разположени бутонът за вкл./изкл. и ефектна прозрачна лента осветявана от син диод индикиращ работното състояние. Задната страна не се отличава с нищо специално – 7 разширителни слота, 1x 120mm вентилатор. Част от лявата страна е прозрачна, а под нея отново имаме зона за вентилатор. Основата разполага с отвор за всмукване на въздух от захранването, както и пореден отвор за монтаж на допълнителна перка, с който общия им брой става 6.

Вътрешността на кутията е просторна, доколкото това е възможно имайки предвид по-компактните размери. Пространството около дънната платка е достатъчно за монтаж на по-обемни охлаждания, но може да срещнете затруднения ако решите да поставите по-дълга видеокарта. Решение на проблема предлагат подвижните релси за дискови устройства, които могат да бъдат размествани или напълно извадени, с цел повече свободно място. Дисковете се монтират в тях без нужда от инструменти, закрепвайки се върху плъзгащи се пластмасови рамки. Кутията разполага и със стандартните отвори за подреждане на кабели.                       
В заключение можем да кажем, че NZXT Phantom 410 е типичен представител на кутиите в своя ценови клас. Това, което  го прави интересен е нестандартния дизайн, който има своите почитатели, както и изключително добрите възможности за охлаждане и контролиране на въздушния поток.

Сподели.

Коментирай

css.php