Преносимите монитори стават все по-популярни

Благодарение на USB Type-C можете да свържете преносимия монитор както към лаптопа така и към телефона си

През последните години факторът мобилност придоби ключово значение при избора ни на техника.

Компактен, но мощен лаптоп, портативен принтер, безжичен интернет и подходящо захранване – всичко може да се побере в една малка раница и да поемем на път. Лесно можем да развием персоналния офис вкъщи, на вилата, на морето или да бъдем максимално ефективни по време на командировка.

До скоро тук идваше едно затруднение за някои професии и занимания – належащата нужда от втори монитор. Но пазаритът не търпи незадоволени потребности и въпросът вече е решен – преносим монитор с размера на лаптоп, който спокойно може да се побере в същата раница.

Повечето преносими монитори са с компактни размери, най-ползваните са между 14” и 17”, обикновено с IPS матрица с резолюция поне Full HD (1920 x 1080) и характерните за компаниите технологии, внедрявани така или иначе в стационарните монитори или екраните на лаптопите. И тук изборът, както при останалите монитори зависи за какво ще се ползва – за продължение на екрана с таблиците, редактиране на видео изображения или за игри.

Една от най-важните характеристики на преносимите монитори е ниската консумация на електроенергия. Например мониторите Asus ZenScreen консумират 5-10W в зависимост от размера. Те получават както захранване, така и сигнал само през един USB-C порт. Някои преносими монитори са оборудвани със собствена акумулаторна батерия, което им позволява да работят часове без да натоварват батерията на нотбука.

Монитор ASUS ZenScreen 15.6 MB166CМонитор AOPEN 15.6 16PM6QTbmiux
Преносим монитор ASUS ZenScreen MB166CПреносим монитор AOPEN 15.6 16PM6QTbmiux
Един от най-евтините преносими монитори с IPS матрица, разделителна способност Full HD (1920 x 1080), време за реакция 5 ms, опресняване 60 Hz, яркост 250 nit (cd/m²), ъгъл на видимост (H/V) 178 / 178 °.Преносим тъч монитор 15.6 AOPEN с оптимални характеристики за ежедневна работа или забавление, със собствени високоговорители 1W x 2. Матрица 15,6 IPS, разделителна способност Full HD (1920 x 1080) и антибактериално покритие.

Голямо удобство предлагат преносими монитори с тъч функционалност, която допринася за далеч по-бърза и ефективна работа или за по-пълно удоволствие. 

Разбира се в днешно време с дигитализацията на всички устройства около нас не е задължително преносимият монитор да се ползва само в съчетание с лаптоп.

Например те са много подходящи за фотографи, които искат веднага да прегледат заснетите кадри на калибриран различно монитор, от различен ъгъл, в по-голям размер или с по-голяма резолюция.

Идеални са за увеличение екрана на смартфона – видеовръзка с приятел или някой интересен филм, докато сме на екскурзия, на по-голям монитор ще подобрят допълнително изживяването.

Да не забравяме и геймърите – само пъхат конзолата на Xbox-a или Playstation-а в раницата с преносимия монитор, повечето са с HDMI вход, и си осигуряват играта  на вилата без да е нужно да мъкнат цял телевизор.

Коментирай

css.php