Ревю на монитор Dell 21.5″ UltraSharp U2212H

През лятото на миналата година от Dell представиха наследниците на много успешната им серия IPS-монитори, насочена към потребителите с по-ограничен бюджет.  Високопроизводителните монитори от серията предоставят възможност на обикновения потребител да се докосне до удобствата, които предлагат IPS-матриците, а именно: по-точно цветопредаване, сведена до минимум промяна в картината при гледане от различни ъгли, добър контраст.

Мониторите на Dell винаги получават добри оценки при тестовете и могат да се нарекат premium-продукти. Характеризират се с приятен външен вид, лекота и голяма стабилност на стойката (което рядко виждаме при масовите монитори).

Dell U2212H

21.5-инчовия монитор Dell Ultrasharp U2212H предлага всички възможни ергономични опции: възможност за настройка на височината (height adjustment), завъртане на монитора от хоризонтално във вертикално положение (rotate), настройка на наклона (tilt adjustment), хоризонтално завъртане (swivel).  Монитора е със стандартизирано захващане и може да бъде поставян на различни рамки както за бюра, така и за монтиране на стена (VESA compatible). Потребителя разполага и с 4 USB-порта, 1 DVI, 1 Display Port и D-Sub. За съжаление Dell отново пропускат HDMI порта, също както и при предшественика U2211H.

Екранът е със стандартна HD резолюция 1920×1080, 16:9, използва е-IPS технология, която в последно време навлиза при доста производители на екрани в стремежа им да предложат premium-преживяване на по-приемливи цени, разбира се с някой ограничения.  8-те милисекунди реакция ще се сторят бавни на запалените геймъри, но обикновените потребители играещи умерени игри и залагащи повече на филми, и общо ползване, въобще няма усетят замазване. Мониторът е идеален за домашни или офис условия и с изпипаният си външен вид перфектно ще се слее с вашата среда.

Цветопредаването е на ниво. IPS панела покрива 97% от цветовото пространство sRGB, което означава, че може спокойно да се използва при обработката на снимки за печат и други графични дейности на задоволително ниво (за професионална обработка се препоръчват т.нар. premium-IPS панели, които са с доста висока цена). Макар масовите TN-панели да подобряват цветовете си всяка година, все още не са достигнали нивото дори на евтините e-IPS панели. Подсветката вече се осъществява с бели светодиоди (вместо флуоресцентни лампи) и не се различава драстично като яркост и контраст от предишният модел (но са на лице леки подобрения). Екранът е с матово (анти-рефлексно) покритие, тънка рамка благодарение на светодиодната подсветка и дискретно разположени бутони за управление и настройка. Менюто за настройка е максимално опростено и навигацията с екранните бутони е лесна и бърза. От Dell изтъкват и възможността за спестяване на електроенергия поради преминаването към диодно осветление, но както се вижда от официалната страница, реално между U2211H и U2212H разликата е от порядъка на 3-4W.

dell-u2212h

Мониторите на Dell идват с 3 години пълна premium-гаранция и потребителите могат да бъдат спокойни, че при евентуален възникнал дефект мониторът им ще бъде заменен без проблеми.

плюсове:

  • ергономичен дизайн
  • много добро цветопредаване
  • ниско потребление на енергия
  • перфектен за ежедневна и дори специализирана употреба

минуси:

  • 8 ms (време на реакция, което няма да се хареса на запалените геймъри)
  • прекалено малко промени спрямо предишният модел U2211H
  • опцията за динамично усилване на контраста реално не променя особено картината
  • липсата на HDMI порт може да се окаже проблем, ако често ви се налага да включвате мултимедийни устройства към монитора.

Ако все пак сте решили да подмените старият си монитор, спокойно можете да се насочите към някой от моделите Ultrasharp на Dell, със сигурност няма да останете разочаровани. Към момента цената му в нашия онлайн магазин е 380 лв.

Коментирай

css.php