Новото в Apple iPad 3

След пускането на първия iPad преди 2 години, пазара на таблети се разви изключително бързо. Въпреки, че подобни устройства не бяха новост, iPad бе първото такова, ориентирано към потребителя и предоставящо интерфейс пригоден именно за преносим компютър с touch-екран. Усещането при работа с операционната система iOS беше светлинни години пред конкуренцията, която неуспешно се опитваше да наложи мобилни устройства с интерфейс на десктоп система. Днес пазарът вече е залят от таблети (Amazon Kindle Fire, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 10.1 и други Android-таблети), но Apple все пак успяват да държат интереса към себе си предлагайки реално осезаеми подобрения. И макар винаги да има за какво да се заядем с тях, следва да признаем, че  са доста смели на тема технологични нововъведения.ipad2012-step0-ipad-compare-hero-new-ipad Retina Display, солидна батерия, iOS 5.1…
iPad 2 претърпя почти пълна промяна спрямо оригиналната версия. Беше подобрен екранът, формата и характеристиките. Новият iPad, както Apple предпочитат да наричат 3-тата генерация таблет е по-скоро затвърждаване на позициите. Промените макар и незначителни, са много точно подбрани. Процесорът е практически същия като в iPad 2, но видео производителността е сериозно подобрена в лицето на чипа PowerVR SGX543MP4 (4-ядрен), на който дори Nvidia биха завидели. Оперативната памет е вече 1GB. Малко неочаквано е решението за по-голям капацитет на батерията, което води след себе си по-дебел корпус и по-голямо тегло – 50гр. отгоре. Може и да не изглеждат много, но при продължителна работа всеки грам е от значение. Представете си, че сте в движение из града или пътувате към морето – не винаги е възможно да се излегнете на дивана и да подпрете таблета удобно. iPad HandHero PRINT-copy88Image1

Причината за по-голямата RAM-памет и батерия е новият Retina Display. Повишената му резолюция изисква 4 пъти повече място за кеширане на текстури и графики за екрана, а повечето пиксели носят след себе си и по-високо потребление на енергия. В резултат на това таблетът отново е с живот на батерията до 10 часа. Зареждането и пък отнема 6. Оставяйки настрана незадоволителното ниво на днешните технологии за съхраняване на енергия, можем да отбележим, че екрана е просто фантастичен. Макар да няма наситеността на AMOLED панел изображенията изглеждат невероятно детайлни, а текстът е все едно на хартия. Дори са налични специални версии на приложенията в App Store с повишена резолюция. Дано и останалите производители изкопират тази гъстота на пикселите, защото наистина си заслужава. Екранът почти изцяло покрива цветовото пространство по стандарт sRGB, и около 60-65% от Adobe RGB – цветопредаване с което не могат да се похвалят някои десктоп монитори.

Камера, дребни допълнения
След лошото качество на камерата в iPad 2, Apple явно са си взели поука и този път са ни осигурили необходимият за едно премиум-устройство чип. iPad 3 идва с 5 мегапикселов, задно-осветен сензор Omnivision OV5650 CMOS – същият като в iPhone 4. Оптичната система е с автофокус и е взета от iPhone 4S. Качеството не може да достигне това на смартфони, като Nokia N9, Samsung Galaxy S2 или HTC Sensation, но за заснемане на текст или пейзаж, е добро. Поддържа се запис на 1080p видео с 30fps. Интерфейсът на приложението за работа с камерата е пренаписано и предлага по-удобно разположение на бутона за снимане. За съжаление няма възможност за настройка на баланса на бялото, експозицията или ISO-скоростта.

Други допълнения са напълно обновеното приложение за снимки iPhoto и възможността за работа, като рутер – до 25 часа, само за моделите поддържащи мобилни мрежи.

Недостатъци:

  • липса на стандартен USB-порт и произхождащото от това зариване с всевъзможни накрайници
  • гласовият асистент Siri не е наличен (вероятно ще бъде добавен на по-късен етап)
  • както всеки екран, така и Retina Display страда от лоша видимост на слънце
  • липса на стерео говорител, липса на GPS във версията само с Wi-Fi
  • невъзможност за зареждане по време на активна работа с устройството, сериозно загряване при интензивно използване77ipad2012-stp0gallry06zoom
Основни спецификации

  • 9.7-инчов IPS touch-екран с LED-подсветка и 16 милиона цвята (1536 x 2048, 264 ppi гъстота на пикселите)
  • стъкло защитено от драскотини и отпечатъци
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 3.5mm жак за слушалки (3G и 4G LTE възможности във вариантите с поддръжка на мобилни мрежи)
  • процесор – двуядрен 1GHz Cortex-A9 (чипсет Apple A5X), графично ускорение – PowerVR SGX543MP4 (4-ядрен)
  • 1GB RAM-памет
  • капацитет за съхранение на данни – 16/32/64GB
  • акселерометър, жироскоп, компас, TV-out (GPS поддръжка в моделите за мобилни мрежи)
  • 5Mpx камера с автофокус, предна с VGA резолюция, видео със стабилизация – 1080p@30fps
  • размери – 241.2 x 185.7 x 9.4mm, тегло – 652гр.
  • батерия – Li-Po 11560mAh (42.5 Wh)

Заключение
Дори да не сте фенове на марката, iPad е наложила се платформа, която скоро няма да изчезне. Продуктите на Apple не винаги могат да се похвалят с най-перфектния хардуер, но производителността и лекотата на работа, която предлагат, привличат погледа. Дали си струва закупуването на таблет в момента? Труден въпрос. Съдейки по миналото става ясно само едно – догодина ще се появи нещо още по-невероятно, особено след обявяването на Surface от страна на Microsoft.

Цени:
Apple iPad 3 32GB Wi-Fi 4G – 1420лв.

Apple iPad 3 64GB Wi-Fi – 1379лв.

Apple iPad 3 64GB Wi-Fi 4G – 1625лв.

Коментирай

css.php