0 бр.
0.00 лв.

SSD (Solid State Drive) Fujitsu

(7)
SSD (Solid State Drive) Fujitsu

Какво е SSD?

Подобно на традиционните твърди дискове, устройствата SSD отговарят за съхраняването на информация в компютърните системи. За разлика от тях обаче, SSD функционират въз основа на технологията на флаш паметите. Липсата на механични компоненти води до редица съществени предимства спрямо твърдите дискове:

  • в пъти по-висока скорост при четене и запис
  • липса на шум
  • липса на вибрации
  • значително по-студени са
  • консумират по-малко електроенергия
  • имат по-дълъг живот

Колко по-бързо работи компютърът с SSD?

Това е често задаван въпрос от нашите клиенти. Със сигурност всички процеси, свързани с продължително четене или запис на информация при SSD протичат в пъти по-бързо. Това са например зареждането на операционна система (с SSD Windows 10 зарежда за около 10 сек.), търсенето на файлове или текст в множество документи и др. Ако в ежедневната ви работа преобладават тези или подобни процеси, използването на SSD е силно препоръчително. От друга страна, ако предимно сърфирате в Интернет или гледате филми, надали ще забележите по-високата производителност на SSD.

Как да избера SSD?

Първата стъпка е да съобразите избора си с т.нар. Form factor. Той определя формата, размерите, интерфейса и начина на монтаж. Най-популярният и универсален тип SSD са вътрешните 2.5“ устройства със стандартен SATA интерфейс. Монтират се както в лаптопи, така и в компютри и сървъри. Съществуват обаче още доста стандарти, като mSATA, M.2, PCI-E и др. Възможно е вашият компютър да разполага или не с някои от тези интерфейси.

Следва да прецените от какъв капацитет имате нужда. През последните месеци цените на SSD се понижиха драстично. Въпреки, че все още не са съвсем конкурентни с тези на твърдите дискове, закупуването на SSD с капацитет около 500GB е съвсем оправдано с оглед на цената, а и удачно решение в повечето случаи. Разбира се, за хранилище на филми, снимки и игри са по-подходящи все още по-евтините твърди дискове. Препоръчителният минимален размер за SSD към момента е 240GB.

Нагоре