Възможностите на новата ОС Google Chrome

google-chrome-os1

Официалното лого на Гугъл Chrome

Гугъл анонсира своята операционна система Google Chrome, с която се надява да се увеличи брия на потребителите,  ползващи Интернет. Целта на Chrome е да бъде безплатна и конкурентна алтернатива на Windows 7 на Microsoft, както и на операционната система на Apple – Snow Leopard. Ето най-важните неща, които трябва да знаете, ако се замисляте да ползвате скоро Google Chrome.

По-бърза
Наистина новата операционна система ще бъде много бърза. Настоящата версия стартира само за 10 секунди, а от Гугъл обещават това време дори да се намали в официалната версия, която предстои да излезе. Това става с орязването на всички излишни приложения и проверки. Например няма да се прави проверка за флопито – предполага се, че не ви е нужно. Освен това по време на стартирането няма да се показва шарен екран.

По-сигурна
С цел да се предотврати заразяването на машината с вируси, Chrome OS няма да ви позволи да инсталирате софтуер на устройството, където самата ОС работи (подобно на MAC OSX). Освен това приложенията, както и всички потребителски файлове се съхраняват в един вид “облак от информация”, който ще се намира на отдалечени сървъри и Google ежедневно ще сканира за вируси и ще следи за неизправности. Авторите на тази идея не твърдят, че тяхната система ще устои 100% на вирусите и троянските коне, но казват, че по този начин ще имат възможност да решават проблемите и инсталират нови пачове  в реално време.

Лесна за използванe
Всъщност системата много наподобява на един модерен, цветен и пълен с полезни функции браузер. И точно толкова е лесна за управление. Ако можете да работите със своя основен браузер на компютъра си (а ако не можехте едва ли щяхте да сте в този сайт и да четете това), то тогава със сигурност ще се справите и с новата операционна системa.

Множество полезни приложения
Всяко едно WEB приложение,  ще бъде достъпно през Chrome. Това означава Google Maps, Google Docs, Facebook, Twitter, Google’s Reader, Lala, Flash игри и още много други. А дали това не е началото на една нова ера, в която софтуерът ще бъде в Интернет.

NEWS-29702-15e351fb547169a294a11d360551693d

Списък с приложенията, които може да се стартират

Множество от API-та
Google Chrome ще бъде с отворен код и всеки, който желае ще може да прави промени в него. Освен това ще има богат набор от API-та (приложно-програми интерфейси), така че всички разработчици на софтуер ще могат лесно да създават свои продукти за Chrome.

Напълно безплатна
Гиганта не изневерява на своя стил и ще предлага новия си продукт абсолютно безплатно. Това решение със сигурност ще допадне на потребителите, но освен това е и много сериозен коз в ръцете на производителя. Нали не си мислите, че компанията не желае да печели. До момента безплатните продукти на Google им донесе милиони  долари – приходи от реклама. В тази светлина борбата срещу пиратството водена от Microsoft по отношение на крайните потребители изглежда отживелица.

Няма да може да я инсталирате на сегашния си компютър
Може да е безплатна, но това не означава, че ще можете да си я свалите от Интернет и да си я инсталирате на сегашния си компютъра. Ако до тук нещата звучаха добре, това сигурно ще ви разочарова. Първоначално Chrome OS е замислена за нетбуци, работещи с SSD. Все още нещата не са 100% ясни – до пускането на официална версия има още доста време, но вече се говори за “smartbooks”, “chromebooks” и други “books”-разновидности – нови хардуерни разработки, на които ще работи Google Chrome OS. По този въпрос вече работят произовдителите на хардуер като Acer, HP и Intel.

Само WEB приложения
Забравете за продукти от рода на Adobe Photoshop и Microsoft Office. Всъщност ще можете да ги ползвате само, ако се появят тяхни WEB версии – малко съмнително.

Многозадачност (multitasking)
Операционната система ще работи като браузер, позволявайки ви да си стартирате наведнъж няколко програми в отделни табове. Освен това са предвидени и “постоянни прозорци” – винаги отворени – за чат или слушане на музика, който няма да се затваря щом кликнете на някое друго приложение.

NEWS-29702-210c2c737d432741da7c2f627d111364

Възможност за превключване между няколко приложения

Няма да може да запишете информация локално на компютъра си
Единственият начин да запишете информация е да го направите в “облака”. Това си има своите плюсове – можете да я достъпите от всякъде, стига да разполагате с връзка към Интернет. Няма начин да я загубите освен, ако я изтриете сами.

Трябва да сте онлайн през повечето време
Тъй като няма да имате възможност да записвате каквото и да било на компютъра си, ще трябва да бъдете онлайн през цялото време или през 3G връзка, или WiFi. Ако прекарвате повечето си време офлайн, това определено няма да е операционната система за вас.

Без харддиск само Solid-State Disk
Да Chrome OS ще работи само на SSD и няма да може да ползва досега познатите твърди дискове.

Единствените игри, които ще са достъпни са флаш игрите
Това е разбираемо – след като ще можете да ползвате само WEB приложения, значи и само Flash игри. Да, връщаме се малко назад в годините, когато модерните игри бяха на нивото на сегашните флаш игри. Но все пак Google няма претенции, че създава игрова конзола, а OS за Интернет.

Връзка с другите устройства
Камери, мишки, клавиатури и принтери ще работят, както и преди, или поне така обещават за сега от Google.

NEWS-29702-e2217074da36f39cabce3bb7d65433f1

Връзка с други устройства

Не и преди Коледа 2010г.

Няма да имате възможност да се сдобиете с официална версия на операционната система преди ноември 2010 година. Очаква се представянето на хардуера да се състои в средата на 2010 година, което ще изостри апетита на потребителите.

Ако все пак сте много любопитни и не можете да чакате толкова, тествайте Chromium. Това е версия, базирана на официалната (Chrome), но за съжаление работи само с MAC.

NEWS-29702-f304375565b1584e199a8e6d80093894

Изключване на системата

Източници:
http://www.pocket-lint.com
http://www.vdontcare.com

3 Comments

  1. ха хубаво е замислено ама ако нямам интернет значи не мога и да работя. а и от къде на къде ще си кача аз счетоводните документи да си ги сейвна на техен сървър? луди ли са или какво? невиждам как се впишат с този софтуер гугъл. луди няма.

  2. @Явор – Скоро ще видим дали има луди или не…В България по традиция иновациите намират място 5-10 години, след анонсът им.

  3. О, г-н яворе паунов, има, има… Я вижте колко са такивата “вписани” в Прозорци(ТМ).

Коментирай

css.php