Как да изберем геймърски монитор

Кои са най-важните характеристики, които трябва да вземете предвид, когато купувате геймърски монитор

За да получите пълно удовлетворение при впускането си в света на игрите, ползването на висококачествен и най-вече подходящ монитор е едно от задължителните условия.

Както вече споменахме в статията “Избор на геймърски компютър” геймърите са друга порода и по-взискателни потребители. Те са по-технологични и с повече познания от обикновените потребители, но от друга страна мониторите и техните технологии се развиват изключително бързо и стават все по-сложни.  За да се направи правилния избор следва да се селектира сред десетки числа и показатели. Настоящата статия ще ви помогне да разберете най-важните характеристики, да знаете какво да търсите и взимате предвид и да изберете онзи монитор, който ще ви гарантира най-вълнуващото преживяване по време на игра. 

Acer Nitro 23.8" FHD 1MS 75Hz Gaming Monitor QG241Y

Важна отметка преди да започнем 

Във всяка компютърна система производителността е ограничена от най-бавния компонент в нея.  

Ако имате най-добрата графична карта в света, но бавен монитор с лоши цветове, играта все още няма да бъде перфектно изживяване. От друга страна, ако имате невероятен дисплей, но е съчетан с остаряла графична карта, няма да можете да се възползвате максимално от него. Уверете се, че цялата верига е стабилна преди да влагате допълнителни средства. Имайте предвид, че обикновено мониторите надживяват видеокартите и инвестирането в повече функции, които ще могат да се ползват и след ъпгрейд или надграждане е оправдано и разумно. 

Кои са основните функции, на които следва да обърнете внимание при покупка на монитор за игри. Подредени са не по приоритет, а по обичайния ред на представяне от страна на търговците:

Размер на екрана
Резолюция
Скорост на обновяване
Време за реакция
G-Sync/FreeSync
HDR
Цветова гама
Входове/Изходи
Тип панел

Размер на екрана и резолюция

Решението ви до голяма степен зависи от мястото на бюрото. По-големият монитор дава повече комфорт, а по-голямата разделителна способност осигурява по-рязко и детайлно изображение. 

Най-често ползваните геймърски монитори са с размери на екрана между 24″ и 32″. Този основен параметър често е свързан с резолюцията. Стандартно е прието, че при по-малък монитор, например 24″ – Full HD резолюция върши чудесна работа, за междинният вариант от 27″ е подходяща т.нар. QHD резолюция (2560 x 1440) до максималните 4К за 32+ инчовите предложения. 

Според много експерти най-оптимален е междинният вариант, тъй като 27-инчовия монитор осигурява значително  игрово пространство, а QHD резолюцията доствя достатъчно детайлна картина, при което се постига по-голяма честота на опресняване. Следва да се има предвид, че 4К резолюцията изисква висока производителност и трябва да се съобрази с характеристиките на компютърната конфигурация и степента на натоварване. Не винаги повечето пиксели са по-добрият избор.

Атрактивни и забавни са извитите и широкоформатните монитори, но преди да вземете решение за покупка на такъв, трябва да съобразите няколко неща. Извитите дисплеи предоставят по-вълнуващо потапяне в играта, но не всички игри поддържат широко зрително поле. Ултра широките и или просто по-големи дисплеи или телевизори (не се препоръчва, освен ако нямате основателна причина) притежават по-малко конвенционални разделителни способности и това може да доведе до по-ниска честота на опресняване и по-дълго време за реакция. Функции, които ще разгледаме по-нататък.

Честота на опресняване и време за реакция

Това са параметрите, които определят монитора за игри като “монитор за игри”.

Когато търсите геймърски монитор определено следва да проверите честотата на опресняване в рамките на секунда, измерена в херци (Hz).  По-високите числа са по-добри. 

Това е особено важно при игрите, защото трябва да получавате точната информация например за конкретното разположение на героите в играта в реално време и всяко макар и малко закъснение може да ви коства живота. Е, не вашият, а на героят ви, но пак е неприятно.

Основните дисплеи и телевизори достигат около 30 Hz, по-рядко до 60 Hz. 

За игри 60 Hz е основният минимум, но 144 Hz ще ви даде качествен скок.

240 Hz е примамлив вариант, но не е сигурно дали повечето геймъри въобще ще успеят да усетят разликата. Напомняме, че трябва да проверите дали графичната карта поддържа тези честоти.

Времето за реакция е другата ключова характеристика. 

Означава колко време отнема на всеки пиксел да се промени от една настройка в друга. Това обикновено се измерва в милисекунди (ms) от един нюанс на сивото до друг нюанс на сивото (GtG). За игри търсите под 5 ms, но за предпочитане е да намалите до 2 ms или дори 1 ms.

Ако искате ясно, отчетливо изображение по всяко време, то високата честота на опресняване, съчетана с бързо време за реакция ще ви го осигурят. 

Адаптивна синхронизация, известна още като променлива честота на опресняване

Разминаването на честотата на видеокартата с фиксираната настройка на монитора може да доведе до т.нар. разкъсване на екрана – мониторът да предава едновременно част от предходния и част от следващия кадър, което се усеща като накъсване на картината.

AMD и NVIDIA решават проблема като са разработили адаптивно синхронизиране или решения с променлива честота на опресняване, за да помогнат на мониторите да поддържат гладко възпроизвеждане, но за целта изискват съвместим хардуер.

Най-простото правило тук е, че системата за синхронизация на монитора трябва да съвпада с производителя на чипсета на графичната карта. FreeSync на AMD е по-евтина, широкодостъпна, по-лесна за внедряване и затова ще я намерите в по-голяма палитра монитори, които са и на по-достъпни цени. G-Sync от своя страна изисква специално сертифициране за внедряване, по-надеждна е и затова се съчетава с по-премиум монитори, с които следва да обезпечите своята графика NVIDIA. 

Съществуват монитори, които поддържат и двете системи и са приложими за картите и на NVIDIA, и на AMD.

HDR

Много хора смятат, че по-голямата резолюция е най-добрата гаранция за по-добро качество. Всъщност High Dynamic Range или HDR допринася повече за качеството на изображението ви, отколкото по-голямата разделителна способност. Това не е просто технология, а набор от технологични стандарти за подобрено възпроизвеждане на цветовете чрез осигуряване на по-голям диапазон на контраста. Така голямата разлика между светли и тъмни зони прави изображенията по-реалистични и ясни.

Все пак трябва да знаете, че HDR следва да е съвместим с цялата верига – операционна система, графична карта, дисплей и игра, за да функционира правилно. HDR има много стандарти, така че се уверете, че имате поддържани опции като HDR10 например. Наличието на монитор оценен със стандарта DisplayHDR също помага в този случай.

Цветова гама

Колкото по-голяма е цветовата гама, която покрива екрана, толкова по-добре.

Като минимум следва да търсите покритие 100% sRGB, но 90% или по-високо за P3 стандарт (известен също като DCI-P3) е най-добре, тъй като осигурява повече цветове. 

Търсете конкретни проценти на покритие на гамата, а не термини като „1 милиард цвята“, които по същество са безсмислени.

Контрастът има значение – по-високият е по-добре – но спецификацията на контраста предоставена от производителите е почти безполезна. 

Всичко над 1000:1 е подходящо. За предпочитане обаче е 1400:1 или по-добър, при условие че е измерен резултат. 

Входове/изходи

Кое е най-важното,  което трябва да знаете:

HDMI и DisplayPort са често срещани стандарти и добра база.

HDMI 2.0 е актуален и стабилен, но 2.1 е най-добрият, ако искате да е по-надежден.

DisplayPort 1.4 е актуален, но 2.0 ще ви помогне също за по-голяма надеждност.

USB Type-C и Thunderbolt™ могат да предложат поддръжка за DisplayPort и HDMI чрез адаптери.

Помислете колко връзки са ви необходими. Не забравяйте USB и аудио връзките.

Тук кабелите имат значение: ще ви трябват съвместими кабели, които да съответстват на версиите на конекторите, които имате.

За по-напреднали. Проверете поддържаните от портовете функции за конкретния модел. Производителите на монитори трябва да ги изброят изрично; ако не го направят, подминете монитора или задълбайте по-дълбоко.

Тип матрица

Някои хора ще обърнат голямо внимание на типа панел, но изброените по-горе характеристики са определено от по-голямо значение.

IPS (In-Plane Switching) панелите обикновено предлагат добро възпроизвеждане на цветовете със солиден контраст и бързо време за реакция, но могат да станат скъпи за разширени функции.

TN (Twisted Nematic) панелите имат по-добра цена за по-бързо време за реакция и честота на опресняване, но не са толкова добри, когато става въпрос за цветопредаване и ъгли на видимост.

VA (Вертикално подравняване) панелите предлагат страхотен контраст, но често губят от критичната за игрите производителност в сравнение с TN и IPS и не се препоръчват силно.

Вярваме, че това е едно полезно ръководство, което да ви помогне да преминете от това да не знаете нищо за мониторите за игри до намирането на най-подходящия за вас. 

Ако имате нужда от помощ или конкретни препоръки за избор на геймърски монитор, моля свържете се с нашия екип. 

Коментирай

css.php