Как да изберем компютърна кутия

5 основни характеристики, които трябва да имате предвид

В статията “Защо да изберем асемблиран компютър вместо марков”  ви разказахме за предимствата на това сами да конфигурирате мечтаната машина.

Когато избират компонентите за своя нов компютър, потребителите обикновено се фокусират върху избора на процесор (CPU), дънна платка, RAM т.н. и чак накрая, според останалия бюджет, избират компютърна кутия. Но всъщност тя заслужава повече внимание и сега ще обясним защо. 

Пет важни неща, които трябва да имате предвид

1. Форм-фактор

Първото нещо, което трябва да имате предвид е форм-факторът на кутията, който е пряко свързан от една страна с външния размер, а от друга с перспективата за монтаж на компоненти в нея.

Форм-факторът се определя от най-вече от предназначението на машината, защото това налага ползването на съответните компоненти. Например необходимата графична карта за един геймърски компютър заедно със съответното захранване изискват кутия с по-голямо вътешно пространство.

Основните типове форм-фактор са:
• Full tower (голяма кутия)
• Middle tower (средна кутия)
• Micro ATX (малка кутия)
• mini ITX (много малка кутия)

Обикновено асемблаторите използват т.нар. middle tower (средна кула), тъй като тези кутии са максимално универсални – изборът е огромен, размерът и дизайнът се вписват в обзавеждането на дома или офиса и позволяват монтаж на стандартните ATX и micro ATX дънни платки.

Кутия COUGAR MX440 MESH RGBКутия Chassis In Win 315
https://cdn.jmt.bg/images/products/54000/250/206554/cougar-mx440-mesh-cg3856c100001.jpghttps://cdn.jmt.bg/images/products/68000/250/262047/in-win-315-mid-tower-inwin-315-black.jpg
Mid tower на Cougar, черна, със страхотен “фънки” дизайн и закалено стъкло, предвидена за ATX; Micro ATX и Mini-ITX форм фактори дънни платки, с два 3,5 инчови слота за хард дискове и пет 2,5 инчови слота за SSD дискове, поддържа до 6 вентилатора Mid tower кутия на In Win, черна, с алуминиева рамка и закалено стъкло, предвидена за ATX; Extended ATX; Micro ATX и Mini-ITX форм фактори дънни платки, с два слота за 3,5 инчови хард дискове и два 2,5 инчови слота за SSD дискове, поддържа до 7 вентилатора

Full tower кутиите са много по-големи и позволяват монтаж на мултипроцесорни дънни платки с форм-фактор SSI CEB. Използват се предимно за сървъри, но и от заклетите любители с богат опит, които търсят място за монтаж на много компоненти. Побират повече дискове, а за геймърски машини от висок клас с две видео карти например могат да осигурят необходимото пространство за охлаждане.

И накрая, кутиите mini ITX и micro ATX са за съвсем компактни персонални компютри, които трябва да се поберат в малко пространство, като например развлекателен медия център в хола или машина, която се ползва повече за сърфиране в нета и текстообработка. В този случай заради малките размери трябва да изберете компонентите много прецизно.

2. Охлаждане

Охлаждането на всяка компютърна конфигурация е от критично значение за нейното ефективно и надеждно функциониране. Въздушният поток зависи както от размера на кутията, така и от вентилаторите. Те се характеризират основно с ниво на шума, обороти и обем на въздушния поток, който произвеждат за определено време.

Повечето middle tower кутии са оборудвани заводски с два вентилатора, от които единият е за всмукване, за да вкарва студен въздух в кутията и един за извеждане на горещия въздух навън.

Вентилационните отвори също са с голяма роля за ефективното охлаждане. На пазара се предлагат и филтри за вентилатори (кутии), което е чудесна помощ, за да предотвратите прекаленото замърсяване на вашия компютър с прах.

Важно е да вземете предвид и конкретното място на разположение на компютъра в помещението и конкретните климатични условия, при които ще работи, защото главната задача в случая е да поддържате системата добре охладена.

3. Менажиране на кабелите (cable management)

Тук трябва да обърнете особено внимание. Кабелите са едно от най-големите предизвикателства на всяка компютърна конфигурация. Освен чисто естетическата страна на въпроса, доброто подреждане на кабелите предотвратява нагарянето им и евентуалното заплитане в перките на вентилаторите. Повечето кутии идват фабрично с някои функции за управление на кабелите, но решенията не са еднакво добри. В случая е отлична идея да се обърнете към екипа на JMT за съвет.  

4. Предният панел на кутията

Компютърните кутии имат много разлики, когато става въпрос за предния панел. Това е мястото, където обикновено имате жак за слушалки, може би жак за микрофон, някои USB портове и други видове свързване. Какво искате тук наистина зависи от вашите нужди и от това колко устройства планирате да използвате, които се нуждаят от лесен достъп до USB портове. 

Що се отнася до жаковете за слушалки на предния панел, те до голяма степен не са удачни, тъй като свързващите проводници могат да уловят всякакви смущения, преминавайки покрай дънната платка. Много по-добре е да използвате жак за слушалки на дънната платка или специално аудио устройство като звукова карта или външен DAC.

Thermaltake AH T200 TG Racing Green mATX Mini TowerCOUGAR CONQUER II, Full Tower, Mini ITX/Micro ATX/ATX/CEB
Компютърна кутия Thermaltake AH T200 TG THER-CASE-1R4-00SCWNКомпютърна кутия Cougar CONQUER II CG109CM1000101
Mini tower кутия Thermaltake със закалено стъкло, предвидена за дънни платки с форм-фактор Micro ATX и Mini-ITX, с две гнезда за 3,5 инчови хард дискове и две за 2,5 инчови дискове, пет разширителни слота, поддържа до 4 вентилатора
Геймърски Full tower кутия Cougar с уникален дизайн и RGB ефекти, поддържаща дънни платки с форм-фактор Mini-ITX, Micro ATX, ATX и SSI CEB с две гнезда за 3,5 инчови хард дискове и четири за 2,5 инчови дискове, десет разширителни слота, поддържа до 6 вентилатора

5. Вътрешни гнезда и разширителни слотове

Традиционните 3,5-инчови твърди дискове не са особено бързи в сравнение с новите SSD дискове, но тези доказни бойци все още са фантастични за съхранение на данни. Добре е да си оставите възможност при нужда след време да добавите няколко терабайти към сториджа на вашия компютър и поради тази причина трябва да подсигурите наличието необходимия брой гнезда за 3.5 и 2.5 инчови дискове.

Вместо заключение

С оглед на своята дългогодишна практика знаем, че правилният избор на компоненти при асемблиране на компютърна конфигурация, а и последващият им монтаж изискват опит и професионализъм. Ние сме на ваше разположение за съдействие при нужда.

Коментирай

css.php