Как да изберем монитор според нуждите си?

Навигация в статията:

  1. Диагонал, ергономика и разделителна способност
  2. Монитори, подходящи за гейминг, e-sports, бързодвижещи се образи и общи нужди
  3. Монитори, подходящи за професионална графика и CAD-софтуер
  4. Монитори, подходящи за офис работа и домашен компютър

Как да изберем монитор според нуждите си

Компютърният монитор е периферията, от която най-често сме склонни да пестим пари (след като сме похарчили суми за мощен хардуер). Кога за последно се поинтересувахте какъв е екрана на лаптопа, който купувате? Дали е лъскав или матов, или защо сменя цвета си при различно положение на екрана? Повечето потребители просто харесват дадена марка или се стремят да вземат продукта с възможно най-голям диагонал спрямо бюджета си и едва след това разбират дали изборът им е бил правилен. За съжаление рядко можем да върнем или сменим закупен продукт, затова днес ще ви насочим за какви параметри да се оглеждате в зависимост от това дали искате монитор за сериозен гейминг, за работа (графични дейности, CAD-системи и др.) или за общи нужди у дома.

Диагонал, ергономика и разделителна способност

Преди да започнем по същество следва да споменем няколко параметри на мониторите, които се определят от личния вкус на всеки потребител. Размерът на монитора е едно от нещата, които всеки сам следва да определи, като в днешно време стандартните масови размери са в границите 21.5“24“ (подходящи както за дома, така и за офиса). В случай, че работите с графика, различни чертежи или 3D-задачи може да се нуждаете от по-голям диагонал на екрана.

Друг важен елемент е разделителната способност на компютърния дисплей. Колкото и странно да звучи, по този параметър компютрите са доста назад. Дори мобилният ви телефон притежава по-голямо количество пиксели за инч (от порядъка на 300420 PPI) от почти всички монитори на пазара. Тенденцията към повишаване на резолюцията е в ход, но ще минат още поне 23 години докато FullHD бъде изместен от Quad HD (2560×1440) или 4K. Колкото повече пиксели имате на екрана, толкова по-качествена ще бъде картината.

Система от три монитора

И не на последно място, следва да решите дали търсите допълнителни функции от монитора си. Най-често те са под формата на USB портове – за по-лесно боравене с различни устройства или възможността да променяте височината и завъртането на дисплея. Ако прекарвате по 8 часа на ден пред компютъра, някои от тези „екстри“ може да са от голямо значение. Почти всички производители предлагат монитори без трептения на подсветката, но за ваше спокойствие е добре да изпробвате сами продукта, който купувате. Препоръчително е да избирате екрани с матова повърхност, за да избегнете досадните отблясъци при работа. Що се касае до съотношението на картината, масово ще попадате на стандартното 16:9, но ако работите с документи или графика, може да изберете например 16:10 за да имате по-голямо вертикално пространство.

Монитори, подходящи за гейминг, e-sports, бързодвижещи се образи и общи нужди

Мониторите с т.нар. TN-матрица са първият тип екрани с течни кристали, които навлизат на масовия пазар и дори днес все още са най-разпространените и достъпни продукти. Макар и да страдат от доста недостатъци, като ограничено цветопредаване и малки ъгли на гледане, те могат да се похвалят с много бързо опресняване на картината (120 и дори 144Hz, вместо 60Hz), ниско време за реакцията при превключване на цветовете и висока яркост. Недостатъците при тях биха настъпили при по-големи диагонали на екрана (> 24“), тъй като ъглите на виждане са по-тесни и цветовете в краищата на панела ще започнат да избледняват или да преминават в други нюанси, различни от тези в центъра. Подобен тип дисплеи следва да се гледат фронтално, тъй като по-голямо изместване ще ви коства качество на картината. Компромисен вариант за геймъри биха били VA-панелите, които имат по-точни цветове и малко по-широк ъгъл на гледане. За нещастие обаче, те опресняват картината една идея по-бавно, въпреки оптимизациите, но на пазара има и добри решения от този тип.

Монитори, подходящи за професионална графика и CAD-софтуер

Примерно сравнение на цветопредаването на различните типове матрици Примерно сравнение на цветопредаването на различните типове панели

Царят на цветовете (поне на този етап) е IPS-панелът. От всички видове течнокристални екрани само той може да се похвали с отлични цветове и широки ъгли на гледане. Изключително подходящ за работа с изображения и графика. За жалост, при него времето за реакция е по-високо (около 5ms, спрямо 12 за TN), но дори и такова, то би било достатъчно за доста от „по-бавните“ игрови заглавия. Разбира се качеството си има цена и при IPS-мониторите тя е около 1.5 до 2 пъти по-висока спрямо сходен продукт с друга матрица. Цените могат да достигнат и четирицифрени суми, но съответните екстри си заслужават, като например 10-битов цвят и широки цветови спектри.

Монитори, подходящи за офис работа и домашен компютър

В последните сфери на приложение решаваща роля играе бюджета ви. Най-подходящи за дома или офиса биха били VA и IPS панелите, поради по-доброто качество на картината и отличното изобразяване на видео. Ако прекарвате дълги часове пред екрана, е добре да инвестирате в качествен продукт. TN-панелите също биха били достатъчни, стига абсолютната точност на цветовете да не е от значение и да наблюдавате екрана точно отпред. Добре е екраните да не са с лъскаво покритие, макар то да прави цветовете по-наситени, а черното по-дълбоко, тъй като отблясъците натоварват зрението и пречат чисто физически при наличие на силни източници на светлина.

В заключение нека подчертаем, че най-важното при избора на монитор е той да бъде подходящ за вас, затова освен по „сухите“ спецификации, изпробвайте продуктите задължително и на живо.

Монитори

Коментирай

css.php