Клавишни комбинации в Windows за по-ефективна работа

За да можем да пестим време при работата си с компютър е много важно да умеем да боравим пълноценно и с клавиатурата. Тя крие множество възможности, които биха улеснили значително нашите действия.

Клавишните комбинации ни помагат да свършим дадена манипулация много по-бързо, отколкото ще я направим по-стандартния начин. Това освен, че ни спестява време, но и може да изпъкнем пред останалите с нашите задълбочени познания.

Ако и вашият компютър работи с операционната система Windows, обърнете внимание на тези клавишни комбинации, които може би не знаете, но бързо ще научите.

1.Win button (бутонът с логото на Windows) + L
Едновременното натискане на двата бутона ще заключи вашия компютър

2. Shift + Delete
Вече не е необходимо да отивате в кошчето, за да изтриете от компютъра завинаги дадена информация. Просто натискате тези два бутона и кошчето е празно само за няколко секунди.

3. Alt + F6
Тази комбинация превключва отворените прозорци в една и съща програма. Удобна е например, когато отворите едновременно няколко документа в Word или Excel и се налага често да превключвате между тях.

4. Shift +CTRL + N
Тази комбинация се използва при Windows 7 за по-бързото създаване на нови папки.

5. Win button +M
Минимизира всички отворени прозорци за секунди. Ако искате да ги отворите отново, просто натиснете Win button + Shift + M.

6. Win button + Space
Тази клавишна комбинация е активна при Windows 7 и ви дава възможност да видите десктопа, дори и да имате отворени множество прозорци. Опцията прави прозорците прозрачни, а за да върнете всичко по стария начин, е необходимо само да освободите клавишите.

7. Win button + Shift + лява/дясна стрелка
Тази клавишна комбинация е подходяща при работа на два свързани помежду си монитора. С първата команда можете да изместите прозорец от десния към левия монитор, а при втората – от левия към десния монитор.

8.Win button + 1,2,3,4…..
Чрез тези команди вие можете да подредите приложенията в лентата с инструменти на компютъра, както пожелаете за ваше по-голямо удобство. Натискайки бутона Windows + някое от числата, вие лесно ще изберете и отворите желаното приложение, като зависи само от това на коя позиция сте го сложили.

9. Win button + Т
Когато имате отворени приложения и изберете тази клавишна комбинация, вие започвате да преминавате през всяко едно от тях, а когато стигнете до това, което искате натискате Enter, за да започнете работа с него. Имайте предвид, че тази комбинация действа само за отворените програми.

10. Win button + (+/-)
Ако искате да увеличите или намалите дадена страница, текст или снимки правите следното: Win button + (+) – за увеличение, а Win button + (-) – за смаляване.

11. Win button + Х
Комбинацията от тези два клавиши за секунди ви отваря Windows Mobility Center и по този начин имате бърз и лесен достъп до най-необходимите настройки наx лаптопа.

12. Ctrl + Shift + Esc
С тази комбинация, която работи при Windows 7 можете бързо да си отворите Windows Task Manager. Натискате бутоните Ctrl, Shift и ESC едновременно и на екрана веднага ще се появи таск мениджъра.

13. Win button + Pause
Имате нужда да погледнете набързо какъв модел е процесорът? Или колко оперативна памет има в компютъра? Искате да проверите системните настройки или разширените настройки на системата? С натискането на тези бутони ще ви се отвори прозорец със основните настройки на операционната система.

Когато научите максимално възможностите на вашата клавиатура ще видите, че работата ви с компютъра ще се улесни още повече. И няма да се налага да правите твърде излишни и досадни движения.

Коментирай

css.php