Принтер или мултифункционално устройство – избор на принтер през 2022г.

Необходим ви е принтер и сте изправени пред избор от огромен асортимент на предлагани на пазара устройства.

Когато избирате офис техника е важно да оцените какви са вашите конкретни нужди: в случая колко копия месечно ще произвеждате, задоволителна скорост за печат, необходима функционалност и ниво на текущи разходи. След това да си отговорите на въпросите дали ви трябва цветен или монохромен (черен) печат, дали устройството да печата едностранно или двустранно, дали са ви необходими отделни устройства или ви върши работа една мултифункционална машина тип „всичко в едно“ (All In One – AIO).

Именно на последния въпрос ще се спрем в настоящата статия, като акцентираме както винаги на условието, че при избор на оборудване е най-важно да прецените конкретните си потребности. Първо трябва да вземете следното решение:

Едностранен или двустранен печат

Това е важна характеристика, както само за печатащите устройства, така и за мултифункционалните принтери. Машините, които печатат едностранно са на по-ниски цени, но т.нар дуплексни (печатащи и от двете страни) принтери спестяват значително количество хартия и други офис консумативи и в дългосрочен план се оказват по-ефективни, като не подценяваме и по-малкото им негативно влияние върху околната среда

Еднофункционални принтери

Голяма част от устройствата на пазара са чисти принтери, чиято главна цел е да печатат. Някои са предназначени повече за цветен печат, други – за монохромен (черен) печат, за графики и изображения или за текст, но с основен приоритет – производителността. Важни са скорост на печат, препоръчан обем на копията за месец, капацитет на тавите за хартия, икономичност при разход на консумативи и др.

Ето един чудесен пример за еднофункционален лазарен цветен принтер за двустранен печат:

XEROX C230 A4 22ppm WiFi Duplex color laser

Лазерният принтер XEROX C230 е идеален за малки работни екипи, домашни офиси и тесни пространства, осигурява несравнима надеждност, производителност и икономичност с лесна и интуитивна настройка, скорост на печат 22 стр. в минута, капацитет на вх. тава за хартия 250 стр., за изх. – 100 стр., консумативи за 1500 стр. текст и 2500 цветни стр., свързаност с LAN, Ethernet Port, USB, директен печат от мобилни устройства (Wi-Fi Direct printing)

Съществуват и специализирани устройства, например мобилни принтери, със зарядни устройства; фотопринтери, предназначени за висококачествени професионални изображения; принтери за етикети, за ленти и др.

Интересен нов продукт, предназначен за складове, шоуруми и магазини, е принтерът за печат на етикети:

Citizen Label Mobile printer CMP-20II

Етикетен принтер, мобилен, Li-Ion батерия, широчина на лентата 48 мм, скорост 80 мм/секунда, свързаност с iOs и Android, mini DIN, USB mini B и Bluetooth

Еднофункционалните принтери са по-евтини, по-ефективни и с по-нисък разход на офис консумативи. Затова са предпочитани при обслужването на изчистени и натоварени бизнес процеси или отделни техни етапи или при изпълнението на точно определени конкретни задачи.

Мултифункционални устройства (All In One – AIO)

Устройство „всичко в едно“ или „3(4) в 1“, наричано още мултифункционален принтер, е едновременно скенер, копир и принтер, в някои случаи и вече рядко използвания факс. Спестява място, необходимостта от инвестиция в няколко устройства, но носи и своите ограничения за производителност и експлоатация.

Комбинираните устройства са удобни за домашно ползване, в малък офис с ограничен документооборот, но могат да намерят приложение и в по-мащабни структури в отделни техни звена, при работа на малки екипи или за осигуряване на известна автономност на определени служители. Тук следва да се прояви умението на мениджмънта да анализира нуждите и планира точното техническо осигуряване на процесите.

ADF – устройство за автоматично подаване на документи

Това е придобивка, която не присъства във всички модели на многофункционалните устройства, но е изключително удобна при сканиране на по-голямо количество документи или на такива с повече страници. ADF позволява да поставите голям куп документи и системата сама да подава страница след страница за сканиране, защото в противен случай следва да го извършвате ръчно лист по лист.

Обикновено се ползва при по-малки обеми и ограничен документооборт, за което е много подходящо следващото ни предложение:

XEROX B225V DNI B225 Print/Copy/Scan 34 ppm

Мултифункционално устройство „3 в 1“ със скенер, копир и монохромен (черен) лазерен принтер, подходящ за дома и малки офиси и екипи. Едностранен печат с висока скорост от 34 стр. в мин., разширен капацитет на входящата тава за хартия до 250 листа, на изх. – 150 листа, автоматично устройство за подаване на хартия към скенера – ADF с капацитет до 50 стр., препоръчан обем за печат до 2 500 стр. на месец, свързаност с USB, LAN и Wi-Fi.

За по-натоварени бизнес процеси ви представяме предложението ни основано пак на монохромен, но мастиленоструен принтер с евтини консумативи, от ново поколение с технологията EcoTanк:

Epson EcoTank ET-M2140, C11CG27403

Многофункционално устройство „3 в 1“ със скенер, копир и монохромен (черен) мастиленоструен принтер, двустранно печатащ, надежден и подходящ за по-натоварени бизнес процеси. Благодарение на технологията EcoTank е изключително икономичен, печатащата глава PrecisionCore е известна със своята бързина, качество и ефективност, без време за загряване печатът достига до 39 стр. в минута (двустранно 20 стр./мин.), с разширен капацитет на вх. тава за хартия до 250 листа, изх. – 100 листа, автоматично устройство за подаване на хартия към скенера ADF, свързаност с USB.

DADF (или ADF duplex scan) – устройство за автоматично двустранно подаване на документи.

Ако се налага да сканирате купчина двустранно разпечатани документи, при ADF моделите ще се натъкнете на предизвикателството с подредбата на страниците. Слагате целия куп документи, който се сканира автоматично страница по страница от едната страна, но след това следва ръчно да го обърнете да се сканира и от другата, като се изискват усилия за организация на последователността на страниците.

DADF устройствата сканират и от двете страни документа без човешка намеса, като единият тип устройства сканира и обръща всяка страница, а по-ефективният и съответно по-скъп вариант – сканира едновременно с два сензора и двете страници на листа.

DADF по принцип се инсталират в машини, които и печатат двустранно, като така целият процес се автоматизира и постига далеч по-голяма ефективност.

Canon i-SENSYS MF445dw Printer/Scanner/Copier/Fax

Мултифункционално устройство „4 в 1“ със скенер, копир, факс и монохромен (черен) лазерен принтер, подходящ за по-натоварени офиси и екипи, двустранен печат със значителна скорост 38 стр./мин, капацитет на вх. тава 250 листа, на изх. – 150 листа, препоръчн обем за печат до 4 000 стр. на месец, автоматично устройство за двустранно подаване на хартия към скенера
DAFD с капацитет 50 стр., цветен LCD тъчскрийн екран, свързаност в мрежа, директна безжична връзка (Wireless Direct Connection), директен печат от мобилни устройства (Mobile printing abilities)

В обобщение да напомним, че е важно да прецените какви са конкретните ви нужди, колко често и от колко души ще се ползват машините, кои функции са ви наистина потребни, дали ще ви е по-изгодно да инвестирате в едно мултифункционално или в повече моноустройства в дългосрочен план, както и да сравните първоначалните разходи за закупуване на оборудване с последващата поддръжка и разходи за конумативи.

За още предложения посетете нашата страница Принтери.

Коментирай

css.php