AMD Radeon серия 7000 с върхов-модел HD 7970

През 2009-та AMD представиха моделите от семейството на HD 5000 и станаха първата компания предлагаща DirectX 11 поддръжка в продуктите си. Миналата година се бяха концентрирали над подобряване качеството на картината и цялостна оптимизация със серията си HD 6000. За картите под серия HD 7000, AMD са ни подготвили и нова чип-архитектура носеща името “Southern Islands” (Южни острови).

Untitled-1
При нея са налични 3 варианта на ядрата (които се различават помежду си основно в честотите на ядрата, броят на stream-процесорите и следователно – енергопотреблението):

  • Tahiti – насочена към екстремните геймъри, притежаваща всички възможни обновления и оптимизации на новата архитектура (Radeon HD 7970, 7950, 7930)
  • Pitcairn – предлага отлична производителност на добра цена (Radeon HD 7870, 7850)
  • Cape Verde – бюджетен вариант насочен към по-непретенциозните геймъри (Radeon HD 7770, 7750)

Radeon HD 7970 и новата архитектура
Първото ядро, което AMD представи през Януари е Tahiti. На него се базира и новият върхов модел на компанията – HD 7970. Предназначен е за ентусиасти, които търсят най-производителните решения и имаше първоначална цена от около $549, която беше редуцирана след скорошното пускане на конкурентният модел от Nvidia – GTX 680.
1-7970 Frontcomparo
При новата архитектура се забелязва значително увеличение на т.нар. stream-процесори (с около 500 повече), което се дължи на преминаването към 28-нанометров процес на изработка. HD 7970 е първата видео карта на пазара поддържаща PCI Express 3.0 (PCIe 3.0). Обновен е и стандарта за работа с повече от един монитор – Eyefinity 2.0 (изобразяване до 16 000 пиксела по вертикала или хоризонтала и нагласяне на картината според физическите размери на екраните). За жалост няма промяна в енергопотреблението. То отново е 250W, което е с 50W повече в сравнение с конкурентният модел на Nvidia. Вероятно поради тази причина от AMD са добавили допълнителна функция към ядрото на картата наречена “ZeroCore Power“.

big slide-1
Тя изключва процесора и вентилаторите на HD 7970 в периоди без натоварване (напр. при преминаване на монитора в sleep-режим), докато останалата част от компютъра продължава работата си. Макар и не толкова съществена, опцията е добро решение особено при системи с CrossFire (поне две видео карти работещи в паралел).

AMD са направили значителни оптимизации при работата с растерни/пикселни елементи, прибавили са многослойна Anti-aliasing филтрация, а също и обновление на HDMI възможностите до версия 1.4а.

Друга интересна технология в новата серия HD 7000 са т.нар. Partially Resident Textures (PRT). Метод за обработка на текстурите, при който във видео паметта предварително се зареждат определени части от тях, които след това се подават към GPU за обработка в момента на използване. Теоретично се намалява опасността от забавяне/насичане, която възниква при трансфера на големи текстури от хард-диска към процесора и видеокартата в съвременните игри.

Наскоро появилите се сравнения в Интернет между HD 7970 и Nvidia GTX-680 показват сходни резултати със съвсем лек превес на Nvidia (от 5 до 10% в тестове без оувърклок). Отново сме свидетели на познатата и оспорвана битка Nvidia – Radeon. И двете компании предлагат много близки решения, като разликите са основно в добавените технологични решения и оптимизации.

Заключение
С новата си генерация карти (HD 7000 series) AMD предлагат еволюционно решение без особени изненади. След пускането на конкурентни модели от nVidia в близко бъдеще може да се очаква ценово разместване в полза на потребителите. HD 7970 е подходяща за ентусиасти готови на сериозен оувърклок, който да изстиска максималното от картата. Имайки предвид и няколко месечната преднина, AMD със сигурност са затвърдили позиции и при по-масовите карти с вариантите HD 7770 / 7750.

amd radeon hd 7970 122211cooler 2AMD-7970-8

Коментирай

css.php