DDR4 или DDR5 – каква памет да изберем

Добра идея ли е да предпочетем DDR5 през 2022г.

RAM паметта (random-access memory), наричана още оперативна памет е от ключова важност за производителността на всеки компютър. През последните десетина години в компютрите се интегрира RAM памет от 4-то поколение (DDR4), която може да достигне скорости от 5000MHz или повече с правилните дънна платка и процесор.

DDR5 RAM стартира през 2021 г., но достигна мейнстрийм през последните шест месеца благодарение на новите процесори от 12-то поколение на Intel и мобилните процесори от серия Ryzen 6000 на AMD, които я поддържат изначално.

В сравнение с DDR4, DDR5 RAM има по-висока базова скорост, позволява DIMM модули с по-голям капацитет и консумира по-малко енергия за същите характеристики на производителност като DDR4. Въпреки това, DDR4 все още има някои ключови предимства и сред тях са значително по-ниската цена и по-добрата стабилност.

Големият въпрос, който днес много хора си задават е, време ли е да минем към DDR5 или все още е рано. Вижте, кои са основните аспекти.

Капацитет на паметта

Докато DDR4 достига 64GB на модул, технологично DDR5 може да достига цели 512GB. Това е наистина впечатляващо, но в настоящата реалност се произвеждат DIMM модули DDR5 с капацитет само до 32GB. От друга страна малкото процесори, които изобщо поддържат DDR5 не поддържат памет с толкова голям капацитет. Например Intel Core от 12-то поколение поддържат RAM с капацитет до 128GB. С две думи на този етап по отношение на капацитета DDR5 няма никакво предимство.

Тактова честота

Първо едно уточнение. В онлайн магазините често за DDR паметите се посочва честота в MHz, която на практика е дублираната базова честота, на която работи паметта. Например DDR4 работи основно в диапазона 800-1600MHz, но по сайтовете (включително при нас) ще видите, че за конкретните модели се посочват честоти от 1600MHz до 3200MHz, което всъщност е MT/s (мегатрансфера за секунда). Ще срещнете и модели, за които е посочена честота 3600MHz или дори 4000MHz – като например Corsair Vengeance RGB PRO. Това са памети, които се използват при овърклок.

След това пояснение продължаваме с фактологията. DDR5 оперира при нива от 4800 MT/s до 8400 MT/s, което е значително повече от тези при DDR4 – от 1600MT/s до 3200MT/s (максимум 4800MT/s при овърклок). Вижда се, че тук DDR5 има сериозно предимство, което пряко влияе върху скоростта на работа.

Имайте предвид – вашият процесор, устройство за съхранение (хард диска) и графичната карта имат все пак по-забележимо въздействие върху производителността на вашия компютър, отколкото скоростта на вашата RAM памет.

DDR4 16GB Kit 3600MHz, Kingston FURY BeastDDR5 16GB Kit 5200MHz, Kingston Fury Beast
DDR4 16GB Kit 3600MHz, Kingston FURY BeastDDR5 16GB Kit 5200MHz, Kingston Fury Beast
RAM памет от четвърто поколение DDR4 Kingston, с тактова честота от 3600 MHz и латентност CL17, капацитет 16GB(2x8GB)RAM памет от пето поколение DDR5 Kingston, с тактова честота от 5200 MHz и латентност CL40, капацитет 16GB(2x8GB)

Латентност

Скоростта за пренос на данните е важна, обаче приложенията от реалния свят често правят бързи и малки трансфери към и от паметта. Времето от изпращането на заявка за данни към паметта до получаването им наричаме латентност (CAS Latency). При измерването на скоростта на паметта, двата параметъра, които са важни са честотна лента и латентност, където DDR5 досега не печели преднина.

Основното предимство на DDR4 пред DDR5 е по-ниската й латентност. Колкото по-ниска е тя, толкова по-бързо процесорът може да получи достъп до инструкциите, които временно съхранява в RAM, за да изпълни задачите. Така DDR4-3200 с по-нисък рейтинг за латентност CL20 е на практика с по-висока производителност от DDR5-4800 с рейтинг CL40.

Реална производителност

По-добрите спецификации при DDR5 звучат страхотно, но те нямат особено значение, ако паметите от пето поколение не се представят реално по-добре от най-добрите памети от четвърто. Поради високите закъснения (CL) при DDR5, на практика производителността на новата памет не е значително по-добра от тази при DDR4.

При проведените от експертите на сайта reviewed.com бенчмаркове и тестове върху предварително изградени за целта постановки се установява, че разликите в производителността на машини оборудвани с DDR4 и с DDR5 памети са малки и се очаква това да остане така поне в близките години.

Съвместимост

Понастоящем DDR5 се поддържа само от процесорите от 12-то поколение на Intel и мобилните процесори от серия 6000 на AMD.

Повечето процесори и дънни платки, произведени през последното десетилетие, поддържат DDR4 RAM, включително процесорите от 12-то поколение на Intel. Тази есен се очаква да се пуснат в продажба и новите процесори на Intel от 13-то поколение, които ще поддържат както DDR4, така и DDR5 памет. Няма индикации, че процесорите от 14-то или 15-то поколение на Intel ще поддържат DDR4, но тези чипове се очаква да бъдат пуснати в продажба евентуално в края на 2023г. или по-късно.

Преди края на тази година също така очакваме AMD Ryzen 7000. Подобно на мобилните Ryzen 6000, те ще поддържат само DDR5 памет.

В заключение

Като се има предвид колко дълго време паметта DDR3 остана масово интегрирана, докато DDR4 вече беше станала масова, вероятно ще минат две до три години — най-рано — преди да се наложи да преминете към DDR5 от гледна точка на неизбежна съвместимост и поддръжка. DDR5 безспорно е подобрение в сравнение с DDR4, когато става дума за честотна лента и капацитет, но скромните предимства в производителността спрямо DDR4 при повечето непрофесионални задачи и високата латентност не подобряват значително крайния резултат.

Като се вземе предвид и осезаемата разлика в цената между DDR4 и DDR5, може би следва да бъдете по-предпазливи при избора на DDR5 памет за своя нов компютър, освен ако не планирате да го използвате за специфични задачи, при които предимството на новата RAM е доказано.

Не ви съветваме да правите големи инвестиции, за да подготвите компютъра си от сега за предстоящото технологично развитие. Според нас е по-добре да изчакате още поне година-две, преди да се оборудвате с DDR5 памет.

DDR4 32GB Kit 3600MHz, Kingston FURY RenegadeDDR5 32GB Kit 5200Mhz ADATA LNCR RGB
DDR4 PC 32GB Kit 2x16GB 3600MHz, Kingston FURY RenegadeDDR5 PC 32GB Kit 2X16G 5200Mhz ADATA LNCR RGB
RAM памет от четвърто поколение DDR4 Kingston, с тактова честота от 3600 MHz и латентност CL16, капацитет 32GB(2x16GB)RAM памет от пето поколение DDR5 Adata, с тактова честота от 5200 MHz и латентност CL38, капацитет 32GB(2x16GB)

Ако имате нужда от съдействие при конфигуриране на вашия нов компютър или се колебаете при избора на някой компонент, не се колебайте да се свържете с нас. За нас ще бъде удоволствие да ви помогнем.

Коментирай

css.php