Intel Raptor Lake вече е с 20% по-бърз от Alder Lake

Наскоро изтекъл бенчмарк разкрива, че предстоящият да излезе на пазара есента процесор Intel Raptor Lake Core i9-13900K може да бъде с 20% по-бърз от Alder Lake Core i9-12900K в многонишкова работа, отбелязва изданието Techradar.

Intel 13th Gen Core Raptor Lake-S (desktop) processors rumored to launch in  late Q3 2022 - VideoCardz.com

Процесорите Intel от 13-поколение I9-13900K и от 12-то поколение i9-12900K са били тествани с помощта на платформа Z690 с чифт G.Skill DDR5-5200 памет и NVIDIA GeForce RTX 3090 графична карта. И в тестовете за тактова честота, Raptor Lake изглежда чувствително изпреварва Alder Lake с отчетения марж от 20%.

Според същия доклад, Raptor Lake се представя по-зле от Alder Lake при едноядрен тест, тъй като последният има оптимизиран BIOS и по-висока граница на TDP. 

В тестовете за игри Raptor Lake изглежда е наравно с Alder Lake, но ако тези изтекли спецификации са верни, тогава при стартирането Raptor Lake трябва да работи още по-добре.

В такъв случай може ли AMD да извади конкурентен процесор? 

Въпреки ограничената информация за предстоящия процесор Intel Raptor Lake Core i9-13900K на Intel, изглежда, че съперникът се е подготвял за него и според очакванията се готви да пусне процесора AMD Ryzen 7000 през септември, месец преди възможното излизане през октомври на Intel Raptor Lake.

И докато AMD все още има предимство поради по-ефективните си процесори в сравнение с много по-енергоемките Intel, последните изглежда се радват на огромно увеличение на тактовата честота до 6 GHz, ако слуховете са верни.

Очаква се, че новата архитектура на Raptor Lake ще намалява консумацията на енергия на процесора с 20% до 25%, чрез използване на DLVR (цифров линеен регулатор на напрежението), което би отстранило предимството на AMD. 

Просто ще трябва да изчакаме и да видим след представянето им доколко може да се конкурира с последния процесор на Intel Core от 13-то поколение предложението на AMD Ryzen 7000 с новата си архитектура (Zen 4, изграден на TSMC 5nm) и с поддръжката на DDR5 памет и PCIe 5.0 стандарт.

Коментирай

css.php