Съвети при избора на безжичен рутер

За никого не е тайна, че в днешния непрекъснато променящ се и развиващ се свят, постоянния достъп до интернет е изключително важен. С напредването на технологиите, онлайн пространството заема огромна част от нашето ежедневие, като ни позволява свободно да комуникираме в реално време с хора от всички краища на света. Предоставя ни достъп до различна по вид информация и освен за забавление ние го използваме, за да си изпълняваме част от работните задължения.

Затова е важно да имате и устройство, което да ви предоставя постоянен достъп до интернет. Ако сте решили да замените кабелния интернет с безжичен, или пък настоящият рутер ви създава проблеми, ще ви дадем няколко насоки, които ще ви бъдат от полза при избора на ново устройство.

Поддръжка на WPA2
Едно от важните неща, на което трябва да обърнете внимание е дали рутера е поддържа WPA2 (Wi-fi protected access 2). Това е метод за защита на безжичната мрежа, който гарантира в много голяма степен нейната сигурност. Казано по-просто, когато използвате WPA2 е изключително трудно някой друг да се свърже към вашия рутер или по някакъв друг начин да достъпи данните, които се обменят между него и компютъра ви. По-старите модели използват метода WPA, който лесно може да бъде преодолян от например злонамерени съседи.

Стандартите b/g/n
Тези стандарти определят скоростта на предаване на данни по безжичен път, която рутерът може да постигне. Най-разпространените рутери поддържат следните стандарти:

802.11b – скорост до 11Mbps.
802.11g – скорост до 54Mbps.
802.11n DraftN – скорост до 150Mbps.
802.11n – скорост до 300Mbps.

Реално рутери, които поддържат 802.11b и 802.11g вече не се произвеждат. Когато си говорим за скорости имайте в предвид следното: скоростта, която получавате от доставчика си на Интернет е обикновено под 50Mbps. От тази гледна точка не ви трябва много бърз рутер, тъй като няма да го използвате пълноценно. От друга страна, ако правите безжична мрежа, в която ще работят поне няколко компютъра и предвиждате те да обменят файлове помежду си, то тогава бързият рутер е за предпочитане.

Двубандови рутери
Някои производители изкараха на пазара нови модели двубандови рутери, които поддържат две работни честоти – популярната 2.4GHz и 5Ghz. Обикновено те поддържат стандарта 802.11n, което ще рече, че те не предлагат по-висока скорост. И не това е идеята. Замисляли ли сте се, колко от безжичните устройства, които ползвате у дома си работят на 2.4Ghz.? Това са безжичните телефони, Bluetooth устройствата, всички рутери, произведени до момента и т.н. Поради високата натовареност в тази честотна лента връзката може да не е стабилна. В същото време 5Ghz ефирът е чист.

Рутери с повече от 1 WAN порта
Обикновено такива устройства се използват, когато прекъсването на връзката с Интернет може да бъде фатално. Основната идея е, че на всеки WAN порт можете да получавате Интернет от различен доставчик по различно трасе. Когато отпадне основната връзка, рутерът автоматично “захапва” следващата (load balancing).

3G рутери
Това са рутери, които разполагат с USB порт за връзка с UMTS/HSPA/EVDO USB модем. Разликата е, че вместо по кабел получавате връзката си с Интернет чрез 3G модем, предоставен ви от някой мобилен оператор. Чрез този рутер можете да захраните с Интернет повече от един компютър.

Поддръжка на други фърмуери
Фърмуер се нарича софтуерът, който е инсталиран на рутера и го задвижва. Всеки рутер се продава с оригинален фърмуер, който покрива в голяма степен функционалността, необходима на всеки домашен потребител. Съществуват обаче и други фърмуери (най-популярните са Tomato или DD-WRT), които отключват някои по-специални екстри на рутерите. Те ща са ви необходими само в специални ситуации – например, ако имате повече от 1 IP адрес, хоствате сайтове, които желаете да защитите допълнително и т.н. Обикновено за по-ниския клас рутери няма версии на тези фърмуери.

Коментирай

css.php