Всичко за Windows 10 Creators Update

creators-update-2Макар и последната версия на Windows 10 да беше достъпна от по-рано за потребителите участващи в програмата за тестване на бета версии на операционната система – Windows Insider Program, от Microsoft избраха за официален старт на т.нар. Creators Update датата 11-ти Април. Актуалната версия е под номер 1703 (build 15063.0) и вече е достъпна за повечето потребители като автоматична инсталация през Windows Update. От американската компания обещаха повече контрол над събирането и обработката на лична информация, и още преди да е започнал ъпгрейда до новата версия на потребителя се предоставя възможност да настрои някои параметри на операционната система свързани със сигурността. Стандартните опции в ‘Settings‘ са разширени и раздробени на повече категории, така че да се даде допълнителна яснота за работата на системата.

Персонализация, браузъра Edge и Windows Defender 
themes-windows-10-creators-update-300x169 screenshot-4-100715665-orig-300x169
Тъй като ъпдейтът предполага креативност, Microsoft вече представиха специален ергономичен компютър насочен изцяло към дизайнерите (Surface Studio PC) включващ специален кръгъл аксесоар (Surface Dial), които в комбинация следва да са идеалното допълнение към работата на всеки занимаващ се с графика. В този дух персонализацията на операционната система става все по-завършена, като е добавена опция за избор на цвят по желание, който да оцвети интерфейса на Windows 10 без да се съобразявате с предварително дефинираните дизайнерски цветови схеми. Поддръжката на теми е подобрена, като в Windows Store са достъпни над 160 готови теми, голяма част от които безплатни и изработени професионално, включително с висококачествени звукови ефекти. Добавена е и възможността за лесно създаване на папки на стартовия екран/старт менюто, с чиято помощ да организирате по-добре приложенията си.

Безспорно най-голямо внимание получава браузърът Edge. Макар и на пазара вече 2 години, доста от функционалността му е все още ограничена, що се касае поддръжка на т.нар. “extensions” (към момента едва 25 броя). Голямо подобрение получава работата с табове, като е добавен предварителен преглед на отворените страници в самите табове и възможността за запазването им за преглед на по-късен етап (за жалост функционалността и тук не е довършена изцяло, тъй като при затваряне на прозореца на програмата запазените страници изчезват).
Microsoft-Edge-Windows-10-Creators-Update-Tab-Preview-official-from-video-300x169 defender-home-300x169
Сигурността обаче е на доста високо ниво, като енджина отговорен за обработката на JavaScript – ‘Chakra‘, вече напълно изолира кода изпълняващ се в браузъра без да допуска ненужни или рискови операции. Стъпка по стъпка Edge се превръща в един наистина добър браузър зареждащ страниците бързо и гладко с по-малко RAM спрямо конкуренцията, но е необходимо още известно време и работа за да се постигне наистина завършен продукт.

Друг елемент от Windows 10 получил обновление е Defender, който вече е под името Windows Defender Security Center и предоставя възможност за контрол не само над антивирусната защита, но и обединява настройки за firewall и мрежа, за контрол над приложенията и настройки за родителски контрол, които тепърва ще бъдат разширявани.

Game Mode, Night Light, Paint 3D и др. 
new xbox one experience-300x169 Windows10 BeamScreen US RGB-300x169
Microsoft непрекъснато се стремят да обединят услугите си и да предложат интересни функционалности на геймърите. С Game Mode компанията добавя специален режим, с чиято помощ системата приоритизира ресурси специално за вашите игри. С приложението Game Bar можете лесно да правите скрийншоти или да записвате клипове от игри, докато играете и дори да ги стриймвате към публика чрез услугата Beam, която позволява коментари и жив контакт помежду ви в реално време.

Останалите нововъведения не са малко, но са по-скоро козметични и не се усещат веднага. Но безспорно най-полезното е Night Light. Компютърните екрани и екраните на мобилните устройства излъчват голямо количество синя светлина, която наподобява естествената дневна осветеност разбърквайки биоритмите ни. Съществуват много програми (напр. f.lux), които добавят оранжев филтър към картината, така че при работа с монитори вечер да се чувстваме по-комфортно и да заспиваме по-лесно. Не всеки е чувал за подобни програми и вграждането на опцията е дълго чакана функционалност, особено щом става въпрос за най-популярната десктоп операционна система, с която ежедневно работят милиони хора.
night-light-300x169 hq720-300x169
На разположение на по-креативните от нас е нова версия на позната на всички ни програма за рисуване Paint. Paint 3D дава възможност за създаване на 3D-модели и картини, а с помощта на вградените функции за 3D-печат те могат да се превърнат и в реалност, естествено при наличие на подходящ принтер. Новият портал Remix3D.com улеснява споделянето на готовите ви проекти и дори дава възможност да си “откраднете” материали, които да доразвиете сами.

Освен тримерността, от Microsoft са доразвили начините за писане върху екрана, като някои приложения, например Maps, дават възможност за измерване на реални разстояния по ваши ръчно рисувани маршрути било то с пръсти, виртуална писалка или стилус.

И тъй като по правило всяка година следва да има по две големи обновления на Windows 10, то вече слуховете за следващото са налице – обновяване на старт екрана/менюто и най-накрая пълни възможности за мащабиране на интерфейса.
windows-10-vr-headset-100704143-orig-1

1 Коментар

  1. Преди седмица, получих ъпдейта. Като цяло нищо. кой знае какво. Но, тук е голямото НО, от месеци насам търсех хубав браузър (поради спецификата на работата ми, трябва да отварям страници с много скриптове на лаптоп с 2Gb Ram и слаба видео карта), пробвах Maxtron, Chrome (epic fail) и др. След ъпдейта, спасителя за мен се оказа Edge, наистина съм впечатлен от работата на браузъра и новите му финкционалности. Не вярвах, че ще го кажа, Но хора използвайте Edge!

Коментирай

css.php