Да направим дома си по-умен – Част I

Напоследък все по-голяма популярност набира терминът “Умен дом” (Smart Home Home Automation). Под шапката му са скрити всевъзможни продукти, чиято основна цел е автоматизиране и лесно управление на много от повтарящите се действия, извършвани ежедневно у дома. Най-познатите “умни устройства” за потребителите са алармените системи, но те не са толкова забавни, колкото вграденото из целия дом аудио озвучаване, контролирането на осветлението или управлението на климатичната инсталация.

В зависимост от сложността на изпълнение и броя “умни елементи“, една професионално инсталирана система за автоматизиран контрол на дома варира от $5000 до $10 000, но с навлизането на все повече продукти с възможност за безжичен достъп до Интернет, може да бъде постигнато едно задоволително ниво на автоматизация при цени под $500.

Основни принципи и елементи
shutterstock 143276602 1080-300x169Всичко, от което имате нужда, за да започнете умно управление на дома си, е смартфон и елемент, който да управлявате. Най-популярни и лесни за употреба са осветителните тела, снабдени с умни крушки, които лесно настройвате с помощта на приложение, инсталирано на телефона ви. Цялата идея на умния дом е намаляване на разходите за живот и по-лесен контрол на всяка точка от пространството в него, както на място, така и отдалечено през Интернет. Сценариите, които може да автоматизирате са безкрайни, например:

  • включване / изключване и настройка на осветлението, чрез таймер или чрез сензор за движение;
  • отваряне / затваряне на щори в зависимост от часовото време (например, затваряне на щори в стая със западно изложение при залез);
  • пълна настройка на климатичната система, задаване на желана температура при напускане на дома или при прибиране след работа;
  • отдалечено видеонаблюдение, наблюдение на домашни любимци, синхронизиране на осветлението с охранителната система;
  • възпроизвеждане на музика във всяко помещение или при комбинация със сензори за движение (музиката може да ви следва от помещение в помещение;
  • включване/изключване на различни електроуреди);

На пазара има огромно разнообразие от сензори на различни производители, но не винаги те са съвместими помежду си, затова е важно да уточните целите си и да изберете подходяща цялостна система, която ще използвате. Добре е тя да притежава централизиран контрол, т.нар. управляващ хъб или казано по-просто – управляващо устройство, което свързва в обща мрежа всички отделни елементи и подава команди към тях автоматично или при желание от страна на потребителя. В противен случай рискувате да работите с различни софтуери за всяка отделна система, а това води до неудобства и затруднена експлоатация.

smarty-home-1-300x177Освен специализирани такива, вече познаваме и универсални продукти способни да работят с разнообразни добавки, като например Amazon EchoGoogle Home, Samsung SmartThings, а скоро и Apple HomePod. Интересното при тях е, че обединяват в едно контролер и личен гласов асистент, като по този начин внасят интерактивност. Създадени като самостоятелни устройства, те все още не поддържат напълно различните стандартизирани методи за обмен на данни, а комуникират през стандартна безжична мрежа или чрез затворени фирмени протоколи. Повечето централизирани устройства за управление служат и като Wi-Fi рутер, излъчващ сигнал към отделните елементи.
smartthings-hub-300x210tech-know-1-Hue-300x210
По-известни технологии за свързване:

  • Z-Wave – популярна радио-технология за връзка между различни устройства в честотния диапазон 900Mhz. Използва се от различни известни компании, като LG, Samsung, BOSCH, D-Link, Huawei и много други. Чрез нея могат да се управляват целия спектър елементи (осветление, климатизация, камери и други датчици).
  • Zigbee – друг известен протокол за комуникация на радиочестоти, базиран на спецификациите IEEE 802.15.4. Създаден е да бъде по-евтин от Wi-Fi и Bluetooth, но да работи на познатите 2.4GHz. Използва се често в медицински продукти и в индустриални системи.
  • Insteon – при него електрическата мрежа служи за предаване на сигнали и команди към отделните устройства. Всяко устройство приема и препраща информацията с цел покриване на цялото необходимо пространство. Използват се и кратки радио-предавания на сигнали.
  • X10 – разработен през 1975г. в Шотландия, протокола е в експлоатация от доста години и е широко разпространен за различни цели, като основната е свързана с алармени и защитни продукти. Пренасянето на данни се осъществява по електрическата мрежа или с частични радио импулси на малки разстояния. За съжаление е доста стар и използването му в днешно време за нови системи е излишно.

….очаквайте продължение в Част II, където ще се запознаем с интересни смарт-продукти, които може да приложите веднага…

Коментирай

css.php