Да направим дома си по-умен – Част II

След като в Част I разбрахме що е то умен дом, днес ще се запознаем с няколко актуални продукта, с които домът ви наистина ще придобие “автоматизиран” вид. Става въпрос за компонентите под марката Fibaro, които предлагат доста високо качество на средни цени. Огромното разнообразие от аксесоари и модули, както и гъвкавото управление позиционират продуктите на компанията като лесен и надежден начин да автоматизираме и защитим дома си. Всички отделни елементи на производителя работят по стандарта Z-Wave, който макар и на 13 години остава най-популярния и разпространен метод за свързване на “умни”-елементи.

Fibaro Home Center 2
Fibaro-Home-Center-2-300x210Fibaro Home Center 2 е сърцето на системата, от което се управляват и наблюдават включените към него аксесоари. Представлява контролер, базиран на процесор Intel Atom 1.6GHz с 1GB RAM и 2GB флаш-памет, свързан към Ethernet мрежа. Корпусът е изработен от масивен алуминий, който играе ролята и на топлоотдаваща повърхност, тъй като устройството се загрява при работа (съществува и олекотена версия Home Center Lite с пластмасов корпус). Наличието на толкова метал прави ненужно използването на вентилатори за охлаждане и поради това Fibaro Home Center 2 е напълно безшумен. Предния панел е зает от 8 LED-светлини, указващи различните режими за устройството. Задната страна пък помещава Z-Wave антената, портовете за свързване, които са прилежно скрити зад различни панели така, че всичко да бъде максимално подредено, както и два бутона – един за включване/ изключване и един за свързване на отделните елементи. Под капака за кабели са разположени два USB-порта, 1 мрежов Ethernet порт, букса за захранващия кабел, както и добре прикрити зад метално капаче VGA и DVI портове (за връзка с външен монитор). В случай, че решите да експериментирате, освен да наблюдавате процеса по зареждане на системата, работеща под Debian 6 Embedded Linux, друг кой знае какъв достъп няма да отключите.
fibaro.screen.2012-01-04.10.57.04-300x273Веднъж включено към домашната ви мрежа, устройството е достъпно на съответния IP-адрес, като възможностите на уеб-интерфейса му са много широки. Пред вас се разкриват всевъзможни екрани и менюта, чрез които да настройвате всичко до най-малкия детайл, както и да разделите дома си на всевъзможни зони. Добре е да свържете всички допълнителни модули в близост до контролера, тъй като Z-Wave протокола използва понижен сигнал или т.нар. “Low Power Join Procedure” с цел да избегне добавяне на устройства от чужд съседен обект (в случай че добавянето им става в същия момент). Естествено, от Fibaro са предоставили и други възможности за добавяне, но за да си спестите излишни усилия и катерене по стълби в тесни пространства, просто подгответе всичко предварително. И без това при първи контакт с хъба всяко допълнително устройство ще изиска настройка, а най-лесно ще направите всичко, като просто сте на компютъра в близост до централния Home Center 2 контролер. Отдалеченото управление е възможно с приложения за смартфони, работещи под iOS и Android.
Fibaro-controls-conditions-300x142
Поддържа се още работа с виртуални устройства и писане на лесни скриптове, състоящи се от IfElse условия, които да автоматизират напълно всички процеси, свързани с отделните сензори. Всеки един продукт, получаващ команди чрез TCP може да бъде управляван от Fibaro Home Center 2, стига да го добавите като виртуален и да нагласите параметрите и командите за него (например можете да управлявате прахосмукачка Roomba или смарт-крушки на различни производители).

Няколко интересни компоненти, които може да намерите в JMT.bg:

fibaro-accessories-300x203

  • Fibaro датчик за движение – захранван с батерия с живот до 2 години. Сензорът за движение на Fibaro има модерен дизайн и наподобява по форма котешко око. Снабден още със сензори за осветеност и температура. С негова помощ може да получавате навременна информация за състоянието в дадено помещение и да задействате различни автоматизирани сценарии. Предлага се в два варианта – Z-Wave и Apple Home Kit съвместим.
  • Fibaro бутон – представлява бутон, засичащ единично, двойно или тройно натискане. При натискането му може да задействате различни сценарии като пускане/ спиране на отопление, светлина или подаване на сигнал за отваряне/ затваряне на щори или врати. Няма ограничение за бройката бутони, както и за местата на поставянето им – нужно е само въображение.
  • Fibaro умен контакт – стилен и снабден с LED-осветление показващо 5 степени на консумираната в момента мощност (от 80 до 2300W). Умният контакт може да се използва за задействане на различни уреди като тостер или кафемашина, както и да се прилага за ограничаване работата на даден уред (например без телевизия за малчуганите след 20ч.).
  • Fibaro Swipe дистанционно управление – закачено на стената стационарно или с възможност за пренасяне навсякъде в дома, умното дистанционно представлява панел, засичащ предварително програмирани от вас жестове, с които бързо и лесно контролирате нужните сензори. Създайте романтична атмосфера с едно плъзгане на пръста надолу или направете кръг в желаната посока за да усилите/ намалите силата на музиката в помещението (в комбинация с умна-музикална система и смарт-осветление).

fibaro-dimmer-rgbw-control-roller-shutter-2-300x195

  • Fibaro модул за управление на щори – контролира прецизно движението на моторизирани щори, гаражни врати и прозорци. Усилва сигнала на домашната Z-Wave мрежа и към други елементи в околното пространство.
  • Fibaro димер и Fibaro RGBW Control – и двата аксесоара измерват употребяваната електроенергия за осветление и служат за прецизно управление на интензитета на светлината или за контрол на до 4 броя LED цветни осветителни ленти. Към тях могат да бъдат свързвани сензори за вятър, температура или атмосферно налягане.

Разгледайте пълната гама продукти за автоматизация на Fibaro и онлайн, както и системата за базова защита и автоматизация на Panasonic.

Коментирай

css.php