Монохромен или цветен принтер

Избор на принтер през 2022 г.

Днешните принтери са надеждни и с висока производителност. Лошото качество на печат, задръстванията на хартия и други подобни разочарования са в миналото. Дали търсите съвсем семпла машина за стотина лева, с която да отпечатате някой и друг документ в домашния офис или „работен вол“ за няколко хилядарки, който да отпечатва десетки хиляди страници на месец, не си струва да се притеснявате, че ще сбъркате с качеството, а е по-уместно да се концентрирате върху избора на устройство, което най-точно ще отговаря на вашите нужди и съответния бюджет.

Printer Buying Guide - Best Buy

Въпросите, които ще възникнат при избора на принтер са различни: технологията – мастиленоструен или лазарен, едностранно ли да печата или двустранно, еднофункционален принтер ли да е или мултифункционално устройство и един от най-важните въпроси, с който ще се занимаем в тази статия – монохромен или цветен принтер е по-подходящ?

Разликата в технологиите на лазерните и мастиленоструйните принтери до голяма степен определя тяхното предназначение. Лазерните принтери ползват тонер (прахообразно вещество), което разтапят и „залепят“ върху повърхността на хартията, засъхва веднага и позволява по-голяма скорост на печат с по-отчетлив контраст за текстови документи.

От друга страна при мастиленоструйните принтери се ползват мастила, които се впръскват на фини капчици от микродюзи в хартията, като се абсорбират от нея в различна степен и дават възможност за по-ярки, живи и наситени цветни изображения. Мастилата са базирани на багрила и пигменти, боравещи изключително добре с цветовете и с възможност да пресъздават и най-фините нюанси.

Като цяло следва да се има предвид, че съвременните поколения машини притежават необходимите характеристики да решават по-голям набор задачи, което ви позволява да изберете според приоритетните задачи, но без да се лишавате от чудесни опции.

Всъщност – важна е целта!

Монохромен (черно-бял) принтер

Ако предимно разпечатвате текстови файлове – договори, заявки, протоколи и др. документи, които представяте на клиентите си или са за вътрешнофирмено ползване, очевидно се нуждаете от монохромен принтер – такъв, който печата в черно ( и разбира се нюанси в сиво).

Той е с по-голяма производителност (скорост и обем копия на месец), по-ясна отчетливост на текста и не на последно място – по-малък разход на консумативи.

Важно е да изберете дали да бъде с едностранен печат или двустранен печат – автоматично да принтира от двете страни на листа. Вторите, т.нар. дуплекс устройства, са малко по-скъпи, но са предпочитани при печата на текстови документи, тъй като пестят много хартия, а това в дългосрочен план ги прави по-ефективни и определено по-екологични.

Ето едно предложение за бързина, ефективност и възможности за по-голямо натоварване чрез лазарен принтер за черно-бял печат:

HP LaserJet Pro M501dn, J8H61A

Лазерный принтер HP LJ Pro M501dn

Компактен, тих, изключително бърз и енергоефективен монохромен лазарен принтер за двустранен печат. Скорост до 43 стр./мин. ( до 65 стр./мин на А5), капацитет на всички тавички до 1200 листа, прецизен черен печат с остър текст, удебелени черни и ясни графики. Тонер касета с увеличен капацитет за брой отпечатани страници, препоръчана натовареност от 1 500 до 6 000 стр. на месец (работен цикъл от 100 000 стр.)

Доскоро лазарните принтери владееха монохромното поле с далеч по-ефективен и евтин печат, но последните поколения мастиленоструйни принтери не им отстъпват по качество и по цена на копието, така че и тук имате избор.

Избор имате и във възможността да предпочетете еднофункционален принтер или многофункционално устройство „3 в 1“, скенер, копир и принтер, тъй като на пазара има модели и от двата варианта, които печатат само в черно или в цвят.

Пример за ново поколение мастиленоструйни принтери, които вършат чудесна работа и в монохромния, черно-бял печат:

Epson EcoTank ET-M2140, C11CG27403

Мултифункционално монохромно устройство „3 в1“ с двустранен печат, предвидено за офиси с подходяща за целта скорост на печат от 20 стр. в минута и без време за загряване, икономичен резервоар за мастило с голямо първоначално количество, тава за 250 листа, висока издържливост – гаранция до 100 000 копия, впечатляваща енергийна ефективност до 95%., цветен LCD дисплей.

Цветен печат

Ако искате да създавате качествени семейни фотоалбуми, красиви поздравителни картички или да впечатлите с визия и дизайн в ежедневната си офис дейност: да изготвите свои брошури, флаери, атрактивни оферти – необходимостта от цветен принтер се оправдава.

Цвят в дома и офиса

Ако търсим бързина, производителност и все пак задоволително качество на цветните изображения, то тогава лазерните принтери могат да свършат чудесна работа.

Brother HL-L3270CDW Colour LED Printer

Тих и ефективен цветен лазарен принтер с автоматичен двустранен печат за малкия и домашен офис. Със скорост и на цветния и на черния печат до 24 стр./мин, разширена входяща тава за 250 копия, и изходяща – за 150, препоръчителен месечен обем до 1500 стр., 6,8‘‘ цветен сензорен дисплей, свързване чрез USB, защитен мрежови печат, директен печат от мобилни устройства вкл. с NFC технология.

Все пак, ако търсите високо качество на цветно изображение е препоръчително да се спрете на мастиленоструен принтер, като последните поколения технологии като EcoTank на Epson, MegaTank на Canon или SmartTank на HP позволяват това да се случва на изключително добра цена на копието, което ги прави удачен избор и за домашно ползване. За максимално качество на цветното изображение предлагат и различни режими с по-малка скорост на печат. Ето два чудесни примера:

Canon PIXMA G2411 AiO MegaTank Color

Компактен мултифункционален принтер за дома и офиса, с презареждащ се резервоар с мастило и включени в комплекта бутилки за презареждане до 12 000 черни копия и 7 000 – цветни, висококачествен печат чрез системата FINE и хибридна система за мастило, с пигментно черно за ясни документи и багрилни мастила за ясни снимки без бели полета до формат A4.

Epson EcoTank L4260 WiFi MFP

Многофункционален цветен принтер с двустранен печат, изключително икономичен благодарение на системата EcoTank; интегрирани резервоари за мастило, които се пълнят със специално проектирани бутилки, част от комплекта, с включено мастило за 14 000 черно-бели и 5 200 цветни страници, гъвкави начини на свързване, включително безжично към смарт устройства, LCD екран .

Цвят в продукта

На пазара присъстват и фото модели принтери от най-висок клас, чиито копия са с качество достойно за излагане в галерии. Тези „почти специализирани“ мастиленоструйни принтери са специално разработени за нуждите на художници, дизайнери и фотографи, създават изображения с изключително висока резолюция, разполагат с широкоформатен печат: до А3 на настолните модели и по-голям на по-обемните, стоящи на пода машини.

Един чудесен избор за целта:

Epson SureColor SC-P700

Висококачествен фото принтер предназначен за художници, дизайнери и фотографи, уникален минималистичен дизайн, придружен с лесен за ползване удобен пресонализиран потребителски интерфейс, напълно херметизиран за предпазване от прах/замърсяване. Осигурява изключително качество на изображението, благодарение и на технологията за подобряване на черно покритие (BEO) за по-фини детайли и текстура в черните области, с което се постига повишена плътност на черното за по-добра градация, по-дълбоки черни тонове и по-малко дребнозърнеста структура. Печата до формат А3, както и с лента с широчина до 420 мм,

Коментирай

css.php