Microsoft изоставя Windows 8

Поддръжката на Windows 8.1 официално ще приключи следващата година, като известията ще започнат през юли.

Windows 7 като цяло беше добре оценен при стартирането си през 2009 г., както и Windows 10 през 2015 г. Но Windows 8, неудобното средно дете, което се опита да внедри някои големи промени в потребителския интерфейс през 2012 г., не бе приет по същия начин. Windows 8.1, последната голяма актуализация на операционната система официално ще прекрати поддръжката в началото на следващата година. 

Както съобщава от Microsoft, всеки, който все още използва Windows 8.1, ще получи известия за края на софтуерните актуализации някъде следващия месец и ще им време до 10 януари, за да намери нова операционна система.  В противен случай рискува работа в мрежата без никакви актуализации на сигурността.

Този преход обаче може да се окаже проблемен за по-старите машини: компютрите, които все още работят с Windows 8.1, може да не са в състояние да отговорят на минималните изисквания на Windows 11, както Microsoft напълно признава в друг документ за поддръжка:

„Повечето устройства с Windows 8.1 или Windows 8 няма да отговарят на хардуерните изисквания за надграждане до Windows 11, като алтернатива, съвместими компютри с Windows 8 и 8.1 могат да бъдат надстроени до Windows 10 чрез закупуване и инсталиране на пълна версия на софтуера“.

Компанията все още продава Windows 10, който е по-малко придирчив към хардуера с ниска мощност, но който официално ще прекрати живота си на поддръжка през 2025 г.

Потребителите на Windows 8.1 ще трябва да решат дали да надстроят операционната си система за кратко или да купят нов компютър със съвременна конфигурация и актуална операционна система.

Коментирай

css.php