Ръководство за закупуване на NAS

Съхранението на информацията е основен компонент и критичен приоритет за всяка компютърно обезпечена работна среда. Компромисите и несериозното отношение по този въпрос крие огромни рискове.

Твърдият диск, интегриран в работния компютър е проектиран да съхранява данни, така че да са лесно достъпни, но обикновено е недостатъчен и ненадежден, когато имате бизнес с нарастващи нужди или дори по-интензивни дейности в домашна среда. 

Например може да имате повече потребители, които трябва да споделят изключително чувствителни и централизирани данни. В такъв случай за вашия бизнес ще бъде много по-подходящо съхранение на данни в мрежова среда чрез NAS.

Ръководство за закупуване на NAS

NAS (Network-attached storage) е сторидж сървър, свързан в локалната мрежа, който служи за съхранение и обмен на файлове между отделни потребители. Обикновено съдържа няколко диска, предназначени да съхраняват например бази данни, видео и графични изображения или архивни файлове на централно място. Съхранените данни винаги са достъпни за множество отдалечени потребители, които имат лесен достъп до тях по едно и също време. 

Защо имате нужда от централизирано съхранение на данни?

Без централизирано съхранение потребителите трябва да споделят файлове чрез имейл, преносими устройства или облачни платформи. Всички тези решения представляват риск за поверителността и сигурността на споделяните данни. На всичкото отгоре е тромаво и често води до дублиране и други неудобства. С NAS трябва само да влезете в мрежата и да изберете файла, върху който искате да работите.

NAS подобрява скоростта на споделяне на данни, тъй като отговаря само за съхранението и извличането им. Не на последно място помага да освободите място за съхранение на вашите локални сървъри, позволявайки им да работят по-ефективно.

Съвременните NAS устройства идват с възможност за конфигуриране на автоматизирано архивиране, което предпазва при сривове или прекъсвания на захранването – ситуации с голям потенциален риск от загуба на данни. Повечето устройства разполагат с функционалност за непрекъснат мониторинг на състоянието на хардуера и изправното функциониране, като в случай, че се засекат грешки или евентуални опасности, се изпращат съобщения, които информират администратора за случая. 

Друго предимство на NAS устройствата е, че ви позволяват да замените един дефектирал диск с нов, без да се налага да изключвате системата или да загубите информация. Тази функционалност (hot plug) и е отлична възможност – особено за големи корпоративни компании, при които се налага да има осигурен непрекъснат достъп до данните.

Наличието на централизирано хранилище увеличава опциите за мащабируемост и гъвкавост при  управлявление на потребителския достъп. Наред с всички останали функции, администраторите лесно могат да конфигурират различни нива на достъп и така да регламенриат съприкосновението с информация в големи корпорации със стотици или дори хиляди служители.

Плюсове

  • NAS осигурява сигурен начин на множество потребители за достъп до едни и същи файлове едновременно.
  • NAS улеснява съхраняването и архивирането на данни от множество потребители.
  • В случай на повреда на твърд диск няма загуба на данни, администраторът е уведомен своевременно, а работният процес продълажава.
  • NAS облекчава работата по съхранение и извличане на файлове от персоналните устройства.
  • NAS устройствата позволяват създаването на частен облак, което предлага допълнителни възможности за отдалечен достъп до информацията от различни устройства.

Минуси

  • Може да изисква специализирани компютърни умения, особено когато устройството се конфигурира за първи път.
  • Потребителите трябва да имат достъп до локалната мрежа или да се конфигурира отдалечен достъп, ако искат да имат достъп до файловете.
  • Евентуален срив в локалната мрежа ще засегне всички потребители.

Категории NAS устройства

Категорията на NAS устройството обикновено зависи от препоръчаното ниво на използване. Основните са:

  • Потребителско ниво
  • Ниво SMB (малък и среден бизнес).
  • Корпоративно ниво

Обикновено цените им варират в зависимост от параметри като капацитет за съхранение, брой дискове, опции за свързване, възможност за облачна инфраструктура и други екстри.

Как да изберем NAS

Като се има предвид, че различните потребители имат различни нужди, най-важните функции, на които следва да обърнете внимание зависят от планираното използване. 

Когато управлявате голямо предприятие например капацитетът за съхранение и скоростта на споделяне на файлове стават най-важните функции, които трябва да търсите.

Форм-фактор

Форм-факторът описва формата, размера или физическите характеристики на устройството. Основните варианти са два: за монтаж в сървърен шкаф или самостоятелна кутия. Изборът между тези две опции е лесен. Първите са по-подходящи за корпоративни мрежи, тъй като имат и разширяем капацитет, а самостоятелната кутия е предназначена за свободно поставяне навсякъде и е по-подходяща за отделни потребители или за малки до средни предприятия.

Капацитет
Когато избирате вашето свързано към мрежата хранилище, трябва да вземете предвид броя на дисковите устройства, които може да побере. Някои може да имат само едно дисково гнездо (рядко се използват, обикновено са поне 2), докато при големите NAS устройства броят им може да е 16 или 24.
От ключово значение е RAID (Redundant Array of Independent Disks) технологията, която планирате да използвате. RAID нивото определя организацията на работа на дисковете и начина на разпределяне на информацията. Например при RAID 1 (mirroring) два диска работят като един, тъй като в реално време се прави огледално копие от единия на другия. В този случай се губи 50% от общото дисково пространство. По-долу в таблицата можете да видите колко диска са необходими за различните нива на RAID и да изчислите полезния капацитет за всеки един случай.
Производителност
Основните функции на NAS устройствата са съхранение на данни и контролиране достъпа до файлове. Въпреки това производителността на процесора не е без значение за ефективната работа на хранилището. Подобно на конвенционалните компютри, устройствата се различават по отношение на моделите процесори и техния брой ядра. Скоростта е от съществено значение, когато повече потребители използват едновременно данните, разположени на NAS-а. Ако става дума за малък офис, изборът на процесор може да бъде по-скромен, тъй като броят на потребителите няма да е голям.
Общата производителност на устройството се влияе и от количеството RAM (оперативна) памет. Обикновеният компютър с повече RAM може да позволи на няколко програми да работят едновременно, без да се отразява на скоростта.
Като правило на всеки терабайт (TB) информация е предпоставка за нужда от 1 GB RAM.
Най-използваните RAID конфигурации
Свързаност
Някои модели се предлагат с вградена Wi-Fi функционалност. В този случай можете да конфигурирате точка за достъп, през която да се свързват други устройства. Това допълнително разширява възможностите за свързване и операриране с данни в мрежата и съответно прави работния процес по-гъвкав и ефективен. Въпреки, че кабелната свързаност е винаги по-сигурна и надеждна, вграденият Wi-Fi позволява свързване с мобилни компютри и смарт устройства, които все по-често днес са част от ежедневието ни.
Лесна употреба
Съвременните NAS устройства са лесни за употреба. Нужда от квалифициран ИТ специалист има единствено при първоначалното конфигуриране и пускане в експлоатация. Последващи настройки обикновено могат да се правят и дистанционно, а в повечето случаи те не изискват задълбочени познания. Критично важно е само да се следи състоянието на цялата система и особено на твърдите дискове. Всичко това ни дава право да кажем, че NAS е едно ефективно и доста икономически изгодно решение.
Надеждност
Добрата система трябва да позволява бързо и пълно възстановяване на работните процеси след като някой от дисковете дефектира. Освен възможността да работят денонощно, големите корпоративни единици трябва да могат да издържат и на увеличаващо се натоварване. Добре трябва да се прецени, до колко фатални са прекъсванията на работния процес и времето за възстановяване след авария.
Сигурност
Една от основните причини да изберете централизирано съхранение на данни е да защитите чувствителната информация от неоторизиран достъп. Ако се налага да разрешите отдалечен достъп на потребителите, трябва да сте сигурни, че такава информация няма да попадне в грешни ръце. В тази връзка обърнете специално внимание на опциите за криптиране на съдържанието и изграждане на криптирани връзки (тунели).

За какво можете да използвате NAS?

Купуването на NAS е инвестиция и ползването ще продължи с години. Ако обмисляте подобно решение, уверете се, че знаете как и защо имате нужда от него, за да направите най-добрия за вас избор.

Видеозаснемане

Видеозаснемането е специализирана дейност и без правилна стратегия за съхранение и организация на файловете, успешното завършване на проекти навреме става много трудно. Преди да се усетите ще имате твърде много дискове (устройства, флашки, външни дискове) и никаква представа къде точно са кадрите, от които имате нужда именно в този момент. Ако сте видеооператор, тогава имате нужда от подходящо съхранение. NAS устройствата са гъвкави, надеждни, лесни за използване и предлагат много място за съхранение на часове видеоматериал. Вашите файлове ще бъдат достъпни отвсякъде и най-важното е, че много NAS системи съдържат Thunderbolt 3, който е по-бърз от мрежова връзка, което ви дава възможност директно да редактирате кадри и да ги архивирате безпроблемно.

Фотография

Ако сте професионален фотограф, тогава непрестанно създавате ново съдържание. Наличието на система, която съхранява, организира и архивира цялото това съдържание е задължително. Файловете с изображения заемат много място за съхранение и лаптоп или дори обемист компютър с терабайти място за съхранение просто не е най-доброто дългосрочно решение. Преди да се усетите купувате външни устройства, за да компенсираме липсата на място за съхранение. Външните устройства трябва да се свързват с вашия компютър, за да изтегляте или качвате файлове и като човек, който непрекъснато снима, било то в студио или на място, нямате нужда от друго оборудване за носене. Освен това, като професионалист не ви е достатъчно просто съхранение на изображения, а вероятно се нуждаете от 24/7 достъп до важни файлове – бизнес документи като договори или списъци със снимки. Проследяването на всички тези файлове и гарантирането, че се съхраняват безопасно е изтощително и отнема от вашата креативност. Имате нужда от решение, с което лесно и бързо се съхранява информацията по организиран начин. 

С NAS файловете с изображения се записват бързо и са достъпни почти отвсякъде. NAS сървърите са гъвкави, което ви дава възможност да съхранявате почти всеки тип файл. Получавате незабавен достъп до вашата информация и можете безпроблемно да взаимодействате с клиенти или други професионалисти.

Съхранение на данни и сигурност

Ако сте ИТ мениджър или някой, който управлява ИТ инфраструктурата, вероятно винаги наблюдавате използването на поверителна информация или данни. Днес всички са загрижени за поверителността, съхранението на личните данни и киберсигурността. С NAS като ваше решение за съхранение, вие имате възможността да централизирате файлове, да наблюдавате използването и да контролирате достъпа на потребителите, като по този начин гарантирате, че всичко остава сигурно и поверително.

Програмиране и разработка

Ако сте програмист или разработчик, тогава вероятно сте свикнали с гъвкав работен процес, форматиран за работа по проекти в екип. Екипните взаимоотношения в такива случаи са интензивни и бързи. Те изискват безпроблемна комуникация и постоянно сътрудничество, в противен случай проектите ще губят инерция или ще спрат. 

Персонален облак

Ако сте човек, който знае, че съхраняването на информация в облака крие рискове и търсите алтернативи, тогава имате нужда от NAS. NAS сървърът може да работи като ваш частен личен облак. Много от тях предлагат същите или подобни функции като популярни облачни услуги като Google Drive, OneDrive и т.н., но без много от рисковете за киберсигурността.

Бъдещи перспективи на NAS

До скоро централизирани хранилища за данни се използваха традиционно в бизнес сектора. Въпреки това, вече от години има нарастващ интерес към NAS решенията и от страна на домашни потребители. Основни причини за това са дигитализацията и нарастващото потребление на електронни устройства и технологии в дома, но низходящия тренд в цените на устройствата допълнително мотивира потребителите за покупка. Към момента прилично решение за дома, заедно с твърдите дискове мжое да се закупи за под 1000лв.

Коментирай

css.php