Solid-State Drives ‘Vertex 4’ от OCZ

OCZ представят нова серия SSD хард-дискове под името Vertex 4, насочена към масовите мобилни или десктоп системи и предлагаща много добро съотношение цена/качество. Тя включва и втората генерация контролери – Indilinx, вече собствено производство на ОCZ, след като през миналата година закупиха едноименната корейска компания разработваща технологии за управление на данни. Покрай проблемите с контролерите марка SandForce, от които бяха засегнати производителите на голяма част от SSD-дисковете на пазара, OCZ прецениха че твърде дълго са разчитали на външни доставчици и създадоха свое решение – Indilinx Everest 2. Контролерът най-просто казано е комбинация от двуядрен, 400MHz ARM-базиран процесор и бърза Micron DDR3-800 DRAM памет (512MB/1GB), използвана за кеш на дисковите операции. Предварителното зареждане на информация в DDR3-памет, ускорява драстично скоростта на прехвърляне на данни между ОС и дисковото устройство. Налична е поддръжка на SATA – версии 2.0 и 3.0, както и многобройни оптимизации за контрол над стареенето на NAND-flash чиповете под общото наименование Ndurance 2.0.

1-vertex-ocz-generations
Indilinx не компресира допълнително данните преди да ги запише в паметта, което осигурява отлично бързодействие при работа, както с обикновени, така и с вече веднъж компресирани файлове (mp3, видео-файлове, архиви). Дизайнът на платката се различава от този на конкурентни производители по това, че контролерът е поставен в средата и, заобиколен от 16 броя, 32-гигабайтови Intel NAND-чипове (по 8 от всяка страна, за модел с капацитет 512GB). Корпусът включва пластмаса и метал. Металната половина се използва за разсейване на отделената при работа топлина, като контакта между нея и Indilinx Everest 2 се осъществява чрез 2 термо-лепенки. Чипът е способен да коригира грешки до 128 случайни бита за всеки 1KB данни, което подсказва бъдещо преминаване към по-малки 20nm памети без промяна в архитектурата на контролера (признак за отлична производителност и дълъг живот на платформата). В ценово отношение OCZ Vertex 4 попада някъде по-средата с цена от $1.30-$1.47 за гигабайт.

Vertex-OCZ-Indilinx-Vertex-4-Inside

Ако планирате закупуването на подобно устройство, не забравяйте да изключите някои функции на операционната система, които не оказват влияние при SSD-дисковете, като дефрагментирането на диска или индексирането му за по-бързо търсене. Двете оптимизации могат да се считат за излишни поради изключително ниското време за достъп до SSD-устройствата – около 0.04ms.

Спецификации

  • 25nm многослойна Intel NAND-flash памет
  • размер 2.5 инча (налична е допълнителна рамка за монтаж в 3.5-инчов слот на десктоп кутия)
  • контролер Indilinx Everest 2 с 512MB/1GB DRAM-кеш
  • до 535MB/s при последователно четене и до 95 000 случайни операции на четене/запис в секунда (варират според капацитета)
  • възможност за 256-битова AES криптация на данните
  • поддръжка на TRIM-команди от страна на операционната система, S.M.A.R.T.-мониторинг
  • енергопотребление: 1.3W в покой или 2.5W в активен работен режим (запис/четене)
  • физически размери – 99.8 x 69.63 x 9.3 mm
  • тегло – 101гр.

SSD-дисковете от серията Vertex 4 се предлагат в капацитети от 64, 128, 256 или 512GB. Гаранцията е 5-годишна, което е достатъчен ориентир за тяхното качеството.

Коментирай

css.php