SSD ще стане хит, а преходът към DDR3 ще завърши окончателно през 2010г.

John Tu - президент на Kingston Technology

John Tu, президент и съосновател на Kingston Technology, най-големият производител на памети в света, предсказва интересни неща за пазара на памет през 2010г. Според него следващата година ще бъде вълнуваща и успешна, а глобалната икономика ще продължи да се развива.

Президентът на Kingston казва още, че приложението на носителите тип SSD ще стане масово и популярно. Преходът от DDR2 към DDR3 памети окончателно ще завърши догодина, а обемите на USB преносимите памети ще расте. В същото време според него през 2010 все още няма да се възприеме масово идеята за “Cloud Computing“, а технологията USB 3.0 няма да придобие особена популярност.

Ето и основните предположения на г-н John Tu:

  • Предстои масова употреба на SSD технологията. Една от сериозните причини е масовото използване на Windows 7 като операционна система. В него са заложени ред на брой специфични функции, чрез които можете да увеличите производителността на SSD. Това явно предполага масово приложение на SSD технологията, както при преносимите, така и при настолните компютри.
  • SSD технологията ще стане по достъпна, а капацитетите ще се увеличават. Очакванията са, че цените ще паднат и различните модели ще струват около 100$. Капацитетът ще расте. Към момента на хоризонта е диск 1TB.
  • Капацитетите на USB паметите също ще растат. Не си мислете, че наличните към момента памети с капацитет от 256GB са тавана на технологиите. През 2010г. ще видим още по големи флашки.
  • Преходът към DDR3 окончателно ще приключи през 2010г. Производството на JEDEC-базирани модули DDR3 започна за повечето производители през лятото на 2007г. Навлизането на нови технологии обикновено отнема време, но в случая времето беше достатъчно. Очакванията са, че към второто тримесечие на 2010г. продажбите на DDR3 памети ще се увеличи с повече от 50%. В подкрепа на това, според DRAMeXchange към края на 2010г. 90% от продаваните компютри ще бъдат DDR3 базирани.
  • Растящо доверие и подкрепа между участниците на пазара на памети. Повишаването на цените памети и успешното ограничаване на загубите на производителите на чипове е знак, че индустрията вече е в подем. Производителите ще търсят консолидация и тя ще бъде факт през 2010г. Търсенето и съответно производството ще нарастват в следствие на съживяването на глобалната икономика.
  • Супер бързият интерфейс USB 3.0 няма да стане популярен 2010г.. Вече доста се говори за USB 3.0, но за момента повечето производителите на дънни платки са пасивни по отношение на внедряването на новата технология. По спецификация тя ще предлага трансфер на данни със скорост до 4.8Gbit/s., което е точно 10 пъти повече от USB 2.0. Това определено ще промени много неща, но също така ще даде и нов тласък на употребата на USB флаш памети с голям капацитет. Да, първите дънни платки с поддръжка на USB 3.0 и SATA3 ще се появят през 2010г., но ще мине време докато USB 3.0 измести напълно USB 2.0.
  • Идеята “Cloud Computing” също няма да набере популярност през 2010г. Шумотевицата около новата идея наречена “Cloud computing” достигна своя връх тази година. Тя намери както свои поддръжници, така и сериозни критици. Независимо от всичко, според президента на Kingston Technology ще бъде необходимо време за бизнеса и масовия потребител да оценят тази технология и да намерят най-добрия начин по който да я използват. При всички случай тя ще промени облика на ИТ следващите няколко години.
  • Повишаване на конкурентноспособността и пестене на разходи чрез IT продукти. През 2010г. г-н Tu очаква, че все повече фирми ще приложат различни софтуерни и хардуерни решения в битката с конкуренцията. С оглед пестене на средства старите сървъри и клиентски машини ще бъдат подменяни или обновявани. Масово ще бъдат използвани продукти с ниска консумация (като SSD). По-големият капацитет за съхраняване на данни ще помогне за развитието на бизнеса.

Коментирай

css.php