AMD пуснаха на пазара новата линия мощни процесори – Ryzen

10788-ryzen-logo-with-gray-textured-background_0
В края на Февруари AMD представиха пред света новата си линия x86 процесори с кодово име Ryzen (Райзен), като това беше най-голямото им продуктово представяне за последните 5 години. Очакванията след събитието продължават да бъдат големи и по всичко изглежда, че резултата за компанията този път ще бъде положителен. AMD не се представят добре от 2013-та година, що се касае до десктоп и сървърни процесори. Последният им голям успех бе интегрирането на техни чипове в гейм-конзолите PlayStation 4 и Xbox One, така че компанията определено се нуждае от “спасяване” с наистина добър продукт.

Фамилия процесори Ryzen – 7, 5 и 3
Цифрите за трите продуктови линии не са избрани случайно. AMD планират да влязат в ожесточена битка с конкурентите от Intel, като залагат на сходни имена: съответно за производителния (7), средния клас (5) и ниския сегмент (3). По време на представянето стана ясно, че в началото ще бъдат достъпни само три модела от най-мощната серия Ryzen 7, като останалите чипове ще бъдат обявени по-късно през тази година.

  • Ryzen 7 1800X: 8 cores/16 threads, 3.6 GHz базова честота, 4.0 GHz турбо честота, 95W, на цена $499
  • Ryzen 7 1700X: 8 cores/16 threads, 3.4 GHz базова честота, 3.8 GHz турбо честота, 95W, на цена $399
  • Ryzen 7 1700: 8 cores/16 threads, 3.0 GHz базова честота, 3.7 GHz турбо честота, 65W, на цена $329

R-10b
R-18b
R-14b
Процесорите използват цокъл AM4, като върховите модели са с 8 ядра работещи с общо 4.8 милиарда транзистора, свързани помежду си с 200 метра миниатюрни проводници. Целта на компанията е била постигане на поне 40% повече обработени инструкции на същата честота за да могат да догонят конкурентите си от Intel. Но в последствие  се оказало, че оптимизациите включени в новата Zen архитектура довели до цели 52% ускорение в работата, спрямо сегашните им чипове. Подменен е и производствения процес, който вече е сведен до актуалните 14 нанометра (преди 28), частично лицензиран чрез Samsung. Всички усилия на производителя са довели и до приятните резултати, а именно пълна поддръжка на DDR4 памет, USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps), NVMe SSD-дискове и максимална гъвкавост при разпределяне на PCIe-линиите, подобно на серия 100 от чипсетите на Intel. Първите професионални тестове се появиха преди около 2 седмици и показват много добри резултати, като демонстрираната производителност на най-бързият чип на AMDRyzen 7 1800X е сходна с тази на Intel Core i7 6900K (в определени тестове), а цената – близо два пъти по-ниска (а също и по-ниско енергопотребление 95 срещу 140W).
Най-интересната иновация е вграждането на т.нар. Infinity Fabric или слой сензори разположени по цялото протежение на силиконовия чип, които дават обратна връзка за температурата, скоростта на работа и волтажа в реално време. Тази оптимизация в комбинация с 25-херцови стъпки за регулиране на честотата дават на AMD голяма гъвкавост при регулиране работата на новите процесори и позволяват извличане на максимално добро съотношение между производителност и енергопотребление.
AMD Zen December 2016 Update_Final For Distribution-page-015
Ентусиастите също не са забравени, като за тях са предвидени широки граници за оувърклок на всички чипове от новата серия (разбира се, в комбинация с подходяща дънна платка). Последната и най-рекламирана новост е възможността новите процесори Ryzen да увеличават турбо-честотите и волтажа си над обявеният максимум, стига охлаждането да е достатъчно за стабилна работа XFR (Extended Frequency Range над 4GHz). При установяване на превишени температурни стойности, честотите ще бъдат задържани до максимално възможното ниво.

Нови чипове – нови дънни платки
По време на събитието AMD показаха 60 различни дънни платки произведени от всички популярни играчи на пазара, като ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock и др. Новите чипсети носят няколко номерации: X370, B350, X300, A320, A/B300, като оувърклок ще бъде възможен при комбинация на Ryzen процесори само с първите три варианта. Гъвкавостта при новите платки е огромна и комбинациите от портове и добавени функции практически покриват всички възможни потребителски нужди и сфери на приложение.
Тепърва предстоят още тестове и коментари за новата платформа на AMD, която може да се окаже крайъгълен камък за бизнеса на американския производител, а докато чакате заключенията на експертите, защо не сглобите сами собствена машина с новите дънни платки и процесори, вече налични и в JMT.bg!

Коментирай

css.php