Windows Phone 8.1 – стъпка в правилна посока

След темата за десктоп версията на Windows 8.1 е време да обърнем внимание и на промените в платформата за мобилни и таблет устройства – Windows Phone 8.1. Противоречивото бъдеще на операционната система малко по малко се избистря с всеки ъпдейт, привличайки нови потребители и добавяйки дълго чакани функции и възможности.

Както знаем все от някъде трябва да се тръгне, което вероятно е и обяснението за забавената еволюция на Microsoft-ската система. Дълги години софтуерния гигант се опитваше да навакса пропуснатото и да догони наложилите се платформи в лицето на Android iOS и сякаш най-накрая успя да представи една осезаемо по-завършена среда, на моменти дори изненадваща с функциите си. Новите промени не са драстични, а по-скоро довършителни с цел достигане на по-гладко и елегантно изживяване за потребителите. Те ще бъдат достъпни за всички собственици на устройства работещи с предишната версия 8.0.

Подобрен интерфейсWindows-Phone-11-Windows-Phone-CortanaНа пръв поглед “десктопа” на 8.1 изглежда непроменен – отново познатите ни квадратни иконки с изчистени линии, но този път възможностите за персонализация са доста големи. Най-после е добавена функция за смяна на екранния фон, като потребителите вече могат да поставят снимка по свой избор вместо скучните фонове в бяло или черно. Иконите на приложенията поддържащи прозрачност сякаш плуват над снимката и създават един деликатен ефект, който определено гали окото. Опцията за добавяне на повече колони с плочки позволява на Windows Phone 8.1 да изобразява още повече информация на екрана, правейки възможно преглеждането на по-голям обем нотификации спрямо останалите мобилни ОС. От Microsoft дори обещават страхотни напълно променящи се заключващи екрани малко след официалното пускане на платформата.Windows-Phone-2Cortana – нов виртуален личен асистент
Безспорно, една от най-значимите добавки в Windows Phone (след центъра за уведомления/нотификации) е новият компютъризиран асистент – Cortana. Носеща името на идентичната героиня от популярната PC-игра Halo, Cortana е странно-приятна смесица между Siri на Apple и Google Now в Android. Можете да я извикате с продължително задържане на бутона за търсене. Тя разпознава естествената човешка реч, включително контекст и може да ви бъде от полза в ежедневни дейности, като например: да създава напомняния и бележки, да изпраща съобщения, да следи и извлича информация за даден маршрут или пътуване (включително geo-fencing или казано по-просто, при приближаване на дадена географска местност да получите уведомление – например наближавате супермаркет и Cortana ви напомня да купите мляко), да търси и извежда информация в Интернет, да разпознава приятелите ви и дори да различава вашите близките (братя, сестри, родители) чрез анализ на контактите ви и информацията в техните профили в социалните мрежи.Windows-Phone-3Windows-Phone-4По подобие на ‘Do Not Disturb’ в iOS, Cortana може да управлява обажданията ви и да допуска позвънявания само от избрани контакти в зависимост от частите на деня, както и да подава/приема текстови команди, когато сте в тихо помещение или бизнес среща.

Интересното в случая е че информация за вашите предпочитания, настройки, лични данни и др. не се изпраща за обработка в Microsoft, а се съхраняват в специален “бележник” на личния асистент, откъдето имате пълен контрол над нея. Cortana е все още в бета вариант, така че можем да очакваме още повече възможности в бъдеще, включително прехвърлянето и към десктоп потребителите чрез бъдещ ъпдейт на Windows 8.1 Update 1.

Център за уведомленияWindows-Phone-5Windows-Phone-6Най-желаната функция без съмнение е центъра за уведомления. Непонятно е как Microsoft не го добавиха още с предишните версии на мобилната система. С негова помощ бързо и лесно ще преглеждате информация за пропуснати повиквания, ще включвате и изключвате различни функции, ще следите събития от календара и др. Извикването става с плъзване надолу в горната част на екрана подобно на конкуренцията, а възможностите за персонализация – достатъчни.

Обновени приложения и нови функцииWindows-Phone-7Windows-Phone-8Напълно обновени са приложенията за слушане на музика и преглед на видео. Налице са и подобрени статистически помощници в лицето на Storage Sense, Battery Sense и Wi-Fi Sense с чиято помощ подробно следите потреблението си. Много удобна е функцията за автоматично свързване към публични или познати мрежи, която е напълно автоматизирана (без необходимост от потребителски потвърждения), както и възможността за споделяне на мрежа с различните ви контакти без пароли, а само чрез техните профили в телефонната ви книга.

Други новости:

  • бърза клавиатура със swipe-жестове държаща и световния рекорд за най-бързо писание – Wordflow Keyboard
  • поддръжка на VPN и улеснено свързване към мрежи
  • нова версия на Internet Explorer 11
  • възможност за автоматично обновяване на приложенията свалени от Microsoft Store. За съжаление все още набора от приложения е на едно средно положение спрямо останалите магазини.
  • универсално търсене
  • подобрен дизайн на статус-лентата в горната част на екрана
  • по-добър контрол на звука (с отделни настройки за звънене, музика и приложения)
  • подобрена многозадачност и още по-голяма производителност – подобно на iOS, при натискане на Home-бутона повечето приложения се “замразяват” с изключение на някой вградени, като например Cortana.
  • burst-режим за камерата (няколко едновременни снимки)
  • пълна синхронизация на данни между различни устройства с Windows
  • поддръжка на екрани с висока резолюция (QHD), възможност за работа с 2 SIM карти, работа със сензори за пръстови отпечатъци и възможност за екранни бутони (вместо физически такива).
  • подобрена контактна книга (с ново бързо набиране и леко променен екран при разговори).

Windows-Phone-9Бъдещето
Както личи, Microsoft са успели да хванат последния влак в света на мобилните операционни системи. Евентуалните нови забавяния с 1-2 години в разработката на Windows Phone завинаги щяха да ги изхвърлят от пазара подобно на Symbian или Bada OS. Предстоящото добавяне на пълноценен файлов мениджър вече напълно ще завърши платформата във функционално отношение, а в бъдеще ни очаква все по-голямо сливане между персоналните компютри, телефоните и другите преносими устройства работещи под Windows.

Nokia Lumia 520 @ JMT – 258лв.

Коментирай

css.php