Смартфоните – минало, настояще и бъдеще

В буквален превод от английски думата смартфон означава „умен телефон“, а в представите на съвременния потребител това е устройство, което обединява в себе си функциите на компютър и мобилен телефон. И наистина те не са далеч от истината.

Смартфони

Едни от най-популярните смартфони в света

Много отдавна сме свикнали да приемаме смартфоните като мултифункционални машинки, а не просто като начин да се свързваме с останалия свят, чрез натискане на няколко бутона.

Смартфоните са модерни, лесни за употреба, с безброй приложения и опции, които ни позволяват да правим хиляди неща – да четем книги, да отваряме различни видове файлове, снимки и видео, да определяме местонахождението си чрез GPS навигационна система и т.н. Замисляли ли сте се обаче, как ще се променят занапред тези устройства? Със сигурност това ще бъде грандиозна промяна!

Нека обаче се върнем малко назад във времето, когато е бил създаден първият смартфон.Първото подобие на тези телефони е сътворено в Сащ от компанията IBM. Моделът носи името Simon, а част от екстрите, които е притежавал са тъчскрийн, изпращане на имейли, програма за четене на текстови файлове, книга за контакти и др.  Simon прилича доста на днешните безжични домашни телефони, но за времето си е бил забележително произведение.

Следващият удар при смартфоните е през 2007 година. Успехът идва с появата на първия  Apple iPhone, който става победител в класацията на списание Time за Изобретение на годината.С изработката на този продукт се поставя началото на  бурното развитие и широката популярност на смартфоните, които в близко бъдеще  ще са най-търсени сред всички мобилни устройства. Техните продажби в целия свят нарастват неимоверно много с  всеки изминал месец и тенденцията е да продължават и за в бъдеще с това стремглаво темпо напред.

Дори и след настъпването на кризата, това не повлия на търсенето на устройствата. На пазара излязоха няколко изключително добри модели на финландската фирма Nokia, а появата на IPhone предизвика поредния фурор на пазара. През това време  възможностите на смартфоните не спираха да се усъвършенстват и да достигат все по-високи и по-високи върхове. Излязоха множество и най-различни модели, чиято цена стана все по-достъпна за масовия потребител. Затова днес не е необходимо да си богаташ, за да притежаваш такава джаджа.

И все пак как си представяме бъдещето на смартфоните? Определено те ще се изменят драстично откъм  характеристики, дизайн и функционалност и дори специалистите прогнозират, че те ще заменят компютрите. Редица учени предвиждат революция в производството и усъвършенстването на тези машини, които ще бъдат достойни конкуренти на персоналните компютри по производителност и възможности за работа с тях. Смартфоните ще еволюират и ще направят живота ни по-лесен.

Все повече международни изследвания показват, че младите хора (на възраст между 18 и 30 години)  използват телефоните си за гледане на телевизия, сърфиране из Интернет, четене на книги и т.н. Когато сме някъде навън, много по-бързо става проверяването на пощата, преглеждането на новините или достъпа до профилите ни в Twitter и Facebook през смартфона, отколкото да носим лаптопа си и да го чакаме да зареди.

Освен това с навлизането на 4G мрежата и по-голяма издръжливост на литиево – йонните батерии, ние виждаме бъдещето на смартфоните още по-светло!

Коментирай

css.php